αγρότες σιτηρά

Η απόφαση της Μόσχας να «παγώσει» τη συμφωνία με τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα έχει σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα με τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση να παίρνουν σάρκα και οστά. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας πρόκειται να πυροδοτήσει αύξηση στις τιμές των σιτηρών, ενώ έχει ήδη αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Κρεμλίνο επιχειρεί να αντισταθμίσει τις ανεξέλεγκτες απώλειες στο πεδίο της μάχης με την Ουκρανία, καθώς η αποτυχία της επιστράτευσης, αλλά και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων από τη ρωσική πλευρά, το έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο.

Η Ελλάδα

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής, Θεόδωρος Τσακίρης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του OPEN, εξήγησε πως «η Ρωσία και η Ουκρανία, είναι περίπου το 40% της επισιτιστικής αλυσίδας για μεγάλες χώρες όπως η Αίγυπτος. Η κατάσταση θα χειροτερέψει παρά θα βελτιωθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας, αντίθετα αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα στην ελληνική αγορά.

Την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εισαγωγής από την  μέσω της…χερσαίας οδού, δηλαδή οδικώς μέσω π.χ. Πολωνίας και Ρουμανίας, καθώς και ο εφοδιασμός περισσότερων ποσοτήτων από άλλες χώρες, αποτελούν τις λύσεις για να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ορισμένα δημητριακά στην Ελλάδα, μετά την αναστολή εκ μέρους της της συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

 Οι αυξήσεις

Στο ψωμί, στα ζυμαρικά θα γίνουν ανατιμήσεις εκτιμούν οι ειδικοί λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, ενώ και οι τιμές του κρέατος θα επηρεαστούν λόγω αύξησης των ζωοτροφών όπως το καλαμπόκι.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ρωσίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τιμές των σιτηρών κατά 6% και του καλαμποκιού κατά 2% στις χρηματιστηριακές αγορές, σε μια περίοδο που η αγορά είχε μπει σε τροχιά ομαλοποίησης μετά το ράλι που προηγήθηκε. Στις 2 Φεβρουαρίου οι τιμές των σιτηρών ήταν 282 ευρώ τον τόνο. Μετά τη ρωσική εισβολή οι τιμές εκτινάχθηκαν σε 468 και 478 ευρώ τον τόνο στις 7 Μαρτίου και 17 Μαΐου αντίστοιχα. Η συμφωνία για τις εξαγωγές έριξε στα 275 ευρώ τον τόνο τον Αύγουστο, ενώ μετά την απόσυρση της Ρωσίας αυξήθηκε στα 330 ευρώ ο τόνος.

Ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ουκρανία άσκησαν πίεση για να συνεχισθούν οι εξαγωγές και συμφώνησαν σε ένα μεταβατικό σχέδιο, ώστε  να πλεύσουν μέσω των διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα 16 πλοία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας. Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του FAO, Μάξιμο Τορέρο, σημείωσε μιλώντας στο CNBC ότι «Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι η νέα σοδειά που προέρχεται από την Ουκρανία και πόσο θα επιβραδυνθεί η διαδικασία μεταφοράς της».