Το μεγάλο πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας παραμένει στο προσκήνιο, καθώς στο τέλος του 2024 ανέρχονταν στις 36.007, αριθμός ιδιαιτέρως υψηλός παρότι το ποσοστό ήταν μειωμένο κατά 26,7% σε σχέση με το έτος έκρηξης 2023. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι κενές θέσεις εργασίας είχαν εκτοξευθεί το 2023 κατά 96,5% σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat που παρατίθενται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής κατά το 2024 οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στην Εκπαίδευση (21,1%), στον Κλάδο του Τουρισμού (Καταλύματα και Εστίαση) (18,0%), στην Υγεία (Ανθρώπινη Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα) (12,8%) και στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (10,8%).
Οι αιτίες
Ως βασικές αιτίες εξέλιξης του φαινομένου υποδεικνύουν οι ειδικοί τα εξής: Τη ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών δεδομένων. Τη μετανάστευση νέων στο εξωτερικό. Την έλλειψη δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. Τη χαμηλή ελκυστικότητα ορισμένων επαγγελμάτων (τουρισμός, εστίαση, γεωργία) αλλά και τις χαμηλές αμοιβές και τις σκληρές συνθήκες εργασίας αυτών των επαγγελμάτων.
Ενδεικτικό της εικόνας που διαμορφώνεται στην αγορά είναι το γεγονός ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου ξεκινά με ελλείψεις που φθάνουν τα 80.000 άτομα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση.
Το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, αναβαθμίζει από την 1η Μαΐου τη δωρεάν πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η οποία λειτουργεί με σκοπό τη διασύνδεση ανέργων με εργοδότες του τουρισμού.
Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο, πιο εύκολη επιλογή γεωγραφικού προορισμού και δυνατότητα online συνεντεύξεων είναι οι βασικές βελτιώσεις της πλατφόρμας που υποδείχθηκαν από τους ίδιους τους χρήστες. Η πλατφόρμα βοηθά ουσιαστικά στην άμεση σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε πραγματικό χρόνο.
Μελέτες
Στο μεταξύ νέες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω στο εγγύς μέλλον εξαιτίας των δυσοίωνων δημογραφικών εξελίξεων και κυρίως της μείωσης των εργαζομένων ηλικίας 20-64 ετών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις επόμενες δεκαετίας σε ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό θέσεων εργασίας που εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Ταυτοχρόνως έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ΚΕΠΕ εκτιμά ότι οι κενές θέσεις εργασίας είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα της αγοράς εργασίας, εφόσον θεωρήσουμε ως δεδομένη την πτωτική πορεία της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.
Η έκθεση σημειώνει πως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα δεν είχε σοβαρό πρόβλημα κενών θέσεων. Κι αυτό γιατί η ανεργία ήταν εξαιρετικά υψηλή.
Ωστόσο το θέμα των κενών θέσεων είναι σημαντικό καθώς σε μεμονωμένους κλάδους ή και επιχειρήσεις η ύπαρξη κενών θέσεων ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, για το σύνολο της οικονομίας.
Κατά την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τη σύγκριση των κενών θέσεων εργασίας από το 2019 έως το 2023 το ΚΕΠΕ προχωρεί σε τρεις παρατηρήσεις:
Διαπιστώνεται η μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 υπάρχουν περισσότερες από 6.000 κενές θέσεις στο εμπόριο, αλλά λιγότερες από 40 στον κλάδο Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κενών θέσεων διαχρονικά. Ειδικώς κατά τα τελευταία τέσσερα έτη οι κενές θέσεις έχουν αυξηθεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων σχεδόν κατά 24.000 (από το 2019 έως το 2023) και κατά 12.500 μόνο τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα διογκώνεται.
Οι κενές θέσεις δεν εξελίσσονται με παρόμοιο τρόπο σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα, οι κενές θέσεις στο Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 5.400, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 43,5% των νέων κενών θέσεων.
Πηγή: tovima.gr