Στους επικεφαλής των τραπεζών παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και με τους τραπεζίτες να επισημαίνουν τα σημαντικά στοιχεία της προτεινόμενης λύσης από την ΤτΕ, την οποία, ωστόσο, θέλουν να επεξεργαστούν περαιτέρω. Η πρόταση θα παρουσιαστεί επίσημα από την ΤτΕ την ερχόμενη Πέμπτη στην Έκθεση για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενώ έχει ήδη τεθεί εις γνώσιν της κυβέρνησης.
Η τελευταία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της έτσι ώστε η πρόταση να μπορέσει να συζητηθεί ως προς την υλοποίησή της με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση έχει παρουσιαστεί και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία Asset Protection Scheme.
Στη σύσκεψη μετείχαν όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πλην του κ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής Piraeus Legacy Unit) και της Attica Bank, μαζί με συνεργάτες τους.
Το σχέδιο της ΤτΕ στηρίζεται σε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους και προβλέπει ότι μέρος αυτού (DTC) θα μεταφερθεί μαζί με “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).