Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρθηκε χθες ο διεθνής Τύπος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της κρίσης χρέους.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που εξιστορεί όλα τα στάδια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα από το 2010 και μεταξύ άλλων τονίζει ότι μετά το πιο πρόσφατο ταξίδι αξιωματούχων της ΕΕ στην Αθήνα τον Απρίλιο, η Επιτροπή σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα προβλέπεται να φτάσει στο 3,5% το 2022 και στο 3,1% το 2023, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης χρέους, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη.
Ωστόσο η απουσία της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας, καθυστερεί την άρση των εμποδίων, για επενδύσεις από πιο “συντηρητικούς” και κατά συνέπεια πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Η άρση της ενισχυμένης εποπτείας, θα δώσει ένα σαφές επιχείρημα και στους οίκους αξιολόγησης, να άρουν τις αμφιβολίες τους και να αναβαθμίσουν σταδιακά, μέσα στο 2023, την Ελλάδα τουλάχιστον στη βαθμίδα ΒΒΒ-.
Περίπου η ίδια εικόνα, υπήρχε και στους ξένους που ήθελαν να προχωρήσουν σε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η εξωστρεφής πολιτική της Κυβέρνησης έχει αναστρέψει αυτό το κλίμα, αλλά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα δώσει μια νέα ώθηση σε ξένες επενδύσεις.
Το πιο θετικό ίσως για υποψήφιους επενδυτές και με την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει γενικά την εικόνα μιας παραπαίουσας οικονομίας που αποτελούσε το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης.