Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Ποιους αφορά

Αναμορφώνεται η συνθήκη για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Αφορά περίπου 150.000 οι οποίοι κατέθεσαν ψηφιακά τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2024.

Η νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν, είναι έτοιμη και πρόκειται να επόμενες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή.

Η άρση της ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την άρση της ακινησίας είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματα τους. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται “Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας”.

Με τους κωδικούς του Taxis, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

Από 1η/1/2025

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Εφαρμογή από Απρίλιο 2024
Αφορά: Όσους έχουν καταθέσει πινακίδες

Αυξομείωση τελών ΙΧ: 1η κυκλοφορία 1/11/2010 έως σήμερα
*Αφορά: 1.168.000 ΙΧ

Καμία αλλαγή τελών ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας έως 31/10/2010
*Αφορά: 4.400.000 ΙΧ

Δεν αλλάζουν τα τέλη: Φορτηγών, λεωφορείων, μοτοσικλετών
Εξετάζονται κίνητρα απόσυρσης ΙΧ: 1ο έτος κυκλοφορίας προ του 2010