Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025
Γιορτάζουν: Αυγουστίνος, Αύγουστος, Ιερώνυμος, Μόνικα, Ορτίσιος, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φειδίας, Φραγκίσκος, Γιασεμή, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη, Θρασύβουλος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Ναπολέων, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια
24°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Τέλη Αυγούστου έρχονται τα “ραβασάκια” για τον ΕΝΦΙΑ

Απανωτά είναι τα σοκ για τους Ελληνες φορολογούμενους. Πρώτα ήταν το… δέος που τους προκάλεσαν οι 6.110.840 δηλώσεις Ε1 που υπέβαλαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet και τα 3,684 δισεκατομμύρια ευρώ που βεβαίωσε σαν πρόσθετο φόρο εισοδήματος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2016 σε 2,5 εκατομμύρια υπόχρεους (1.450 ευρώ κατά μέσον όρον επιπλέον).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά του φόρου ήταν μεγαλύτερη από τη διαφορά των εισοδημάτων μεταξύ 2015 και 2016.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ, από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το παράδειγμα προκύπτει ότι τα επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος τα πήρε στο ακέραιο η εφορία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν ξανά από τα τέλη Αυγούστου στο Taxisnet για να βρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα τους καλούν να πληρώσουν επιπρόσθετα άλλα 3,36 δισεκατομμύρια ευρώ (με βάση την περσινή εκκαθάριση του φόρου ακινήτων).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι συνολικά σε ένα εξάμηνο φέτος, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και πρόσθετους φόρους εισοδήματος περί τα 7 δισ. ευρώ.

Εκκαθαριστικά

Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης και ανάρτησης στο Taxisnet, το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος αφορά 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ή/και επιχειρήσεις, δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με το 2016 και θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις: η πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, στα Ταμεία υπολογίζεται να μπει ποσό περίπου 2,65 δισ. ευρώ.