Πάνω από 80 ξένοι επενδυτές ζήτησαν να καταστούν φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα μας και 75 κατέβαλαν ήδη (πέρυσι και φέτος) 9,4 εκατομμύρια σε φόρους στην Ελλάδα, για να το επιτύχουν.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών προήλθαν από Ηνωμένο Βασίλειο (22), Ελβετία (12) και Κύπρο (7), ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει χώρες όπως Μονακό, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και Χονγκ Κονγκ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος και η αρμόδια γενική γραμματέας, κυρία Αθηνά Καλύβα, μεγάλος είναι και ο αριθμός συνταξιούχων που εγκατέλειψαν χώρες που έχουν ήδη δικά τους συστήματα NON DOM, για να «μεταναστεύσουν» φορολογικά στη Ελλάδα: Για παράδειγμα, 46 από Ιταλία, 9 από Κύπρο, 3 από Πορτογαλία κοκ.
Τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν προσέλκυσαν στην Ελλάδα πάνω από 1.200 επενδυτές, συνταξιούχους και εργαζόμενους από 17 χώρες όλου του κόσμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην ΕΡΤ του υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα κίνητρα για μειωμένη φορολόγηση αν μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, προσέλκυσαν εκτός τους 80 επενδυτές:
- περίπου 200 συνταξιούχους εξωτερικού
- πάνω από 1000 εργαζόμενους εκ των οποίων πολλοί είναι νέα παιδιά που επιστρέφουν στη χώρα μας.
Τα κίνητρα φορολογικής φύσεως δίνονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν αξιόλογες επενδύσεις (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άνω) αλλά και να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό (πχ συντάξεις) προκειμένου να φορολογούνται για αυτά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φορολογητέα ύλη στη χώρα μας, με αντάλλαγμα έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, για έως μια επταετία, εφόσον διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.
Τα κίνητρα αφορούν και οι μη μισθωτοί, δηλαδή πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα όσοι κάνουν αίτηση θα πρέπει :
-Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα
-Να μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα
-Να παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα
-Να δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.