ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δύο μεγάλα  deal για την ελληνική οικονομία “ψήνονται”με επίκεντρο την Κρήτη, φέρνοντας αν ευοδωθούν ανακατατάξεις στη λιανεμπορική αγορά  αλλά και στον τραπεζικό χώρο.

Το πρώτο deal αφορά την κάθοδο  της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Μασούτης’ στην Κρήτη   και σε  νησιά μέσω  της συνεταιριστικής ΣΥΝΚΑ  ενώ το δεύτερο όπως έχει γράψει η  “Π” αφορά τη  συμφωνία   για την εξαγορά του δικτύου και των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα ,που αναμένει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του 50% της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝΚΑ της Κρήτης, η οποία ελέγχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στο νησί, βρίσκεται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης ‘’.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία -η οποία ουσιαστικά έχει «κλείσει», κατά τις ίδιες πηγές- η «Μασούτης», με έδρα τη Θεσσαλονικη, συνεχίζει την ανάπτυξή της και μέσω εξαγορών, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στη λιανεμπορική αγορά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων νησιών.

Προκειμένου ωστόσο να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία, για τη διευκόλυνση της οποίας δημιουργείται νέο εταιρικό σχήμα -η υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές», με έδρα τα Χανιά- προαπαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979 από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων.  Το 2014 ο Συνεταιρισμός εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Βιδάλης», προχωρώντας σε σημαντική επένδυση, που σηματοδότησε την επέκτασή του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης (Τήνο, Πάρο, Κάλυμνο, Χίο, Σαντορίνη, Σύρο, Μήλο και Νάξο).

Το 2020 ανακοινώνωσε ότι ενισχύει περαιτέρω το δίκτυό του, προσθέτοντας σε αυτό 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, «Δήμητρα Μαρκάτο».

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού, τα μέλη του έχουν ξεπεράσει τα 5.600 και αυξάνονται συνεχώς, τα καταστήματα έχουν γίνει 74 και οι εργαζόμενοι πάνω από 1.600. Το 2020, ο ΣΥΝΚΑ εμφάνισε -σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του- τζίρο ύψους 186,214 εκατ. ευρώ, έναντι 189,179 εκατ. το 2019, αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων 2,507 εκατ. (2,542 εκατ. το 2019) και αποτέλεσμα προ φόρων 751.895 ευρώ (1,066 εκατ. το 2019).

Περιμένουν το “ΟΚ“ από την ΤτΕ

Το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος απομένει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το news 24 7.gr, για την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά του δικτύου και των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια εδώ και αρκετές ημέρες και ήδη κατέθεσαν τον σχετικό φάκελο με τους επίμέρους όρους της συμφωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα μελετήσει τη συναλλαγή και θα δώσει ή όχι το πράσινο φως.

Η ΤτΕ παρά τον αρχικό προβληματισμό της για το εάν:

η Παγκρήτια διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων που επιτρέπει την εξαγορά της HSBC μπορεί να «τρέξει» παράλληλα την συγχώνευση με την Τράπεζας Χανίων και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων της HSBC με τρεις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), με τις οποίες διαπραγματεύθηκε πριν καταλήξει στην Παγκρήτια  αναμένεται να δώσει την έγκρισή για την συμφωνία ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει σύμφωνα με το news 24 7.gr ότι η Παγκρήτια θα αγοράσει το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων της HSBC ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου καθώς και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ εκτός της συναλλαγής βρίσκονται τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC, άνω των 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατηρήσει η βρετανική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί στην Παγκρήτια χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων με εξαίρεση την αποχώρηση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών το κόστος των οποίων θα αναλάβει η HSBC.

Στην περίπτωση που η ΤτΕ εγκρίνει την συγκεκριμένη συναλλαγή, τότε η Παγκρήτια αυξάνει σημαντικά το μέγεθός της, καθώς θα ενισχύσει τον ισολογισμό της, θα αποκτήσει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, θα αποκτήσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC με προσωπικό εξειδικευμένο στην προώθηση επενδυτικών προϊόντων, επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δισ. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. και θα καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στην Αττική όπου σήμερα έχει παρουσία με μόλις 5 καταστήματα.

Συνυπολογίζοντας την εξαγορά της HSBC, επιπλέον της συγχώνευσης με την Χανίων, η Παγκρήτια θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%. Θα δημιουργηθεί δε μία Τράπεζα με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 5 δις. ευρώ και δίκτυο 90 καταστημάτων, η οποία θα είναι υπολογίσιμη δύναμη, ικανή να διαδραματίσει ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η προοπτική αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του τοπικού χαρακτήρα που έχουν η Παγκρήτια και η Τράπεζα Χανίων με την ήδη ισχυρή παρουσία τους στην Κρήτη.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων επισημαίνουν ότι ότι το σχέδιο για την εξαγορά της HSBC δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγελθεί, τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ θα υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί και θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.