Το σχέδιο για απεξάρτηση της ΕΕ από ρωσικό πετρέλαιο

Η Πολωνία ήρε χθες Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ομονοήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στο πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο. Πλέον η κύρωση της απόφασης αναμένεται και επισήμως μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Andrzej Sados.

Η Βαρσοβία καθυστερούσε τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας προκειμένου να διαμορφωθεί μηχανισμός ο οποίος θα διατηρεί σε κάθε περίπτωση την τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτω από την τιμή του αργού στην ελεύθερη αγορά.

Σύμφωνα με τον Sados, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής που εγκρίθηκε τελικώς εξασφαλίζει ότι το πλαφόν θα βρίσκεται πάντα τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Πλέον η ΕΕ προχωρεί στην έγκριση και επιβολή του μηχανισμού του πλαφόν.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν δεν αφορά τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Η τιμή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα που η Ρωσία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους κύριους στόχους του μέτρου είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση θεωρείται λιγότερο γενναιόδωρη από την προηγούμενη πρόταση, κατόπιν πίεσης από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής .

Οι διπλωμάτες προσπαθούν να βρουν ένα επίπεδο τιμών που να είναι αρκετά ελκυστικό για τη Μόσχα, ώστε να συνεχίσει να πουλάει. Εάν είναι πάνω από το επιτόκιο της αγοράς -όπως συμβαίνει τώρα- η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά.

Ο κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου θα ήταν εάν το πλαφόν είχε τεθεί πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα τότε η Μόσχα να μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει την παραγωγή, οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Ινδία

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, οι δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διαχειρίζονται ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.