«Στήριξη στις επιχειρήσεις γάμου και βάφτισης. Όχι άλλα λόγια μόνο πράξεις». Με αυτό το σύνθημα, οι επαγγελματίες του κλάδου της διοργάνωσης γάμων και βαφτίσεων πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Συριγωνάκη.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου διαμαρτύρονται για τα μέτρα με τα οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα των κοινωνικών εκδηλώσεων μετά το αυστηρό lockdown.
Στο πλευρό των επιχειρηματιών βρίσκονται και όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι επαγγελματίες συναφών κλάδων. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις τους, με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, επαναλειτουργούν τον Ιούνιο με ανώτατο όριο τα 100 άτομα σε κάθε γλέντι.
Τα αιτήματα
Ανάμεσα στα αιτήματα των επαγγελματιών είναι τα εξής:
Τα κριτήρια για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των γαμηλίων εκδηλώσεων να είναι ισότιμα με αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της εστίασης, σε αριθμό ατόμων, ωράριο και έντασης της μουσικής. Ο αριθμός των ατόμων να καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε χώρου όπως αυτά ορίζονται στη νόμιμη άδεια λειτουργίας του. Βέβαια, ανάλογα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εν λόγω κριτήρια θα αναπροσαρμόζονται όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο.
Να επιτραπεί η αναπαραγωγή μουσικής είτε από DJ, είτε ζωντανής μουσικής από ορχήστρες και μουσικά σχήματα σε χώρους εστίασης και εκδηλώσεων.
Αναφορικά με τη ζωντανή μουσική και τον χορό, προτείνουμε να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και Ολλανδία, τα οποία παρουσίασαν 0% μεταδοτικότητα σε κοινό που χόρευε χωρίς αποστάσεις χρησιμοποιώντας μάσκες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο στις γαμήλιες εκδηλώσεις που φιλοξενούν σαφώς μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά από τις αντίστοιχες συναυλιακές εκδηλώσεις.
Στον καθορισμό του ανώτατου ορίου των καλεσμένων σε γαμήλιες εκδηλώσεις να αξιολογείται και το ποσοστό των εμβολιασμένων στους συμμετέχοντες.
Ως προς τα Κτήματα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων (κυρίως γάμων και βαφτίσεων ειδικότερα, οι περιορισμοί θα πρέπει να αποφασίζονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου π.χ τετραγωνικά μέτρα και της λειτουργίας τους).
Πολλά από αυτά είναι αμιγώς εποχικά καταστήματα και λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι. Δεσμεύονται από τους ενδιαφερόμενους πελάτες πολύ νωρίτερα και προγραμματίζουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις κρατήσεις τους που ενίοτε γίνονται ακόμα και 2 χρόνια νωρίτερα. Ως εκ τούτου, είναι πραγματικά επιβλαβές να υπόκεινται στους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση ή αλλους χώρους διαφορετικού ύφους εκδηλώσεων.
Θα πρέπει το ωράριο λήξης των εκδηλώσεων που φιλοξενούν και οι όροι περι μουσικής να καθορίζονται από το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και φιλοξενούν περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων.
Να αναθεωρηθεί η οδηγία που δεν επιτρέπει σε μη ένοικους ξενοδοχείων να συμμετάσχουν σε γαμήλιες δεξιώσεις. Αναλυτικότερα, αν ισχύσει η εν λόγω οδηγία, τα ζευγάρια που έχουν οργανώσει το γάμο τους σε ξενοδοχεία που διαμένουν με Έλληνες συγγενείς αλλά έχουν καλεσμένους και εκτός ξενοδοχείου, υποχρεούνται να προβούν σε συνολική ακύρωση του γάμου τους.
Να επαναξετασθεί το όριο ατόμων στα τραπέζια. Στους μικρούς γάμους από το εξωτερικό (έως 50 ατόμων) οι καλεσμένοι ταξιδεύουν μαζί στο αεροπλάνο, διαμένουν στο ίδιο κατάλυμα (πολλές φορές σε βίλα), συνεπώς το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι δεν είναι απαραίτητο. Το συγκεκριμένο όριο μάλιστα αυξάνει το κόστος και λειτουργεί ανασταλτικά στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.