βενζίνη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει περίπου 280 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυρά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να ενισχύσει την κρίση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Με τη Ρωσία να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και τις διακοπές λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να πιέζουν περαιτέρω την προσφορά, οι τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 10 φορές τον εποχικό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 την επόμενη Τετάρτη λόγω εργασιών συντήρησης, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια μακροπρόθεσμη διακοπή που θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα για το χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας – μια προσέγγιση που όχι μόνο μπορεί να επιβαρυνθεί από την αύξηση των τιμών, αλλά και να επιδεινώσει την κρίση. Προγράμματα όπως η μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο στη Γερμανία και η επιδότηση θέρμανσης στην Πολωνία χωρίς περιορισμούς για το επίπεδο του εισοδήματος ή την ενεργειακή απόδοση είναι πιθανότερο να ενισχύσουν τη ζήτηση, παρά να την περιορίσουν.

“Είναι σαν να σβήνεις τη φωτιά με βενζίνη”, δήλωσε η Joanna Mackowiak-Pandera, πρόεδρος του think tank Forum Energii με έδρα τη Βαρσοβία. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης”.