Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Silicon Valley Bank (SVB), Greg Becker

Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Silicon Valley Bank (SVB), Greg Becker πούλησε 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές δύο εβδομάδες (!) προτού καταρρεύσει η αμερικανική τράπεζα.

Ο ισχυρός άνδρας της Silicon Valley Bank, ο Greg Becker, φέρεται ότι χρησιμοποίησε προκαθορισμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης μετοχών για να πουλήσει «χαρτιά» ονομαστικής αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, 14 ημέρες πριν την κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Silicon Valley Bank (SVB), Greg Becker, πούλησε μετοχές της εταιρείας του αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων βάσει σχεδίου διαπραγμάτευσης λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού το αμερικανικό πιστωτικό ίδρυμα ανακοινώσει τεράστιες οικονομικές ζημίες που το οδήγησαν και στην κατάρρευση.

Η πώληση 12.451 μετοχών στις 27 Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο που ο Becker πούλησε μετοχές της μητρικής εταιρείας SVB Financial Group, σύμφωνα με τις αμερικανικές ρυθμιστικές καταθέσεις.

Κατέθεσε το σχέδιο που του επέτρεπε να πουλήσει τις μετοχές στις 26 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ότι απέτυχε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο, προκειμένου να καλύψει τις ζημίες. Η ανακοίνωση, ωστόσο, οδήγησε τις μετοχές της τράπεζας σε πτώση, με τον Becker να προτρέπει τους πελάτες να παραμείνουν ήρεμοι…

Στουρνάρας: «Δεν βλέπουμε επιπτώσεις    από την SVB στις τράπεζες της Ελλάδας»

«Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά τις ελληνικές», υπογραμμίζει με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η SVB «αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση», το μοντέλο λειτουργίας της οποίας δεν συναντάται στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τους καταθέτες παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις της SVB βρίσκονταν εκτός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων (όπως αυτές ισχύουν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ), ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «η αντίδραση ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική προκειμένου να εκμηδενίσουν την όποια πιθανότητα δημιουργίας πανικού».