Μέχρι την Πέμπτη, κρίνεται η παράταση ή όχι του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στο παζάρι αυτό, οι θεσμοί αποδέχονται, μόλις, 2-4 μήνες παράταση ως το καλοκαίρι λόγω κοροναϊού, αλλά η Αθήνα ζητά τουλάχιστον 6 ή και 8 μήνες, έως Οκτώβριο ή Δεκέμβριο του 2020.
Με το ισχύον καθεστώς να λήγει την Πέμπτη 30 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ακόμα και μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την τροπολογία για παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως το τέλος του έτους .Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη να παραταθεί το ισχύον πλαίσιο έως το τέλος του έτους τονίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό που δέχονται μέχρι στιγμής οι θεσμοί είναι η εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς όσων έχουν πληγεί από την κρίση του κοροναϊού.
Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση, πλειστηριασμοί δεν γίνονται, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως με την εκπνοή του ισχύοντος πλαισίου στις 30 Απριλίου, πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα, πέραν του ότι δεν θα μπορούν, πλέον, να γίνονται αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για ρύθμιση και καταβολή κρατικής επιδότησης. Μπορεί, επίσης, να θεωρήσει κανείς πως όσοι ήθελαν να κάνουν χρήση του ισχύοντος πλαισίου, το οποίο αρχικά εξέπνεε στο τέλος του 2019, θα έχουν σπεύσει ήδη.