Eurostat

Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβρη, 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι το πρωτοφανές ράλι στις τιμές των προηγούμενων μηνών βρήκε την κορυφή του, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση έτσι να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίασή της στις 15 Δεκεμβρίου με μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε.

Κύρια συνεισφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχαν η ενέργεια, με ετήσιο ποσοστό 34,9% (από 41,5% τον Οκτώβριο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,6% (από 13,1% έναν μήνα πριν), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,1% (σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες με 4,2% (από 4,3% έναν μήνα πριν).

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως στο σύνολο του έτους ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 9,7% φέτος. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 9,9% (τα στοιχεία Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9/12). Λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.