“πράσινη” επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώθηκαν τα Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας καθώς και ο διαγωνισμός των επιχειρηματικών ιδεών, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος», στην Κρήτη, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο επόμενος δωρεάν κύκλος εργαστηρίων πράσινης επιχειρηματικότητας θα διεξαχθεί στην Κρήτη αρχές του 2022. Στα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητας, που διεξήχθησαν 25, 26, 27 Μαΐου και 2, 3 Ιουνίου, συμμετείχαν, διαδικτυακά, 40 νέοι από όλη την Κρήτη, προκειμένου να στηριχθούν στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τις δικές τους «βιώσιμες» startups.

Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη, υβριδικά, διαγωνισμός, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Από το σύνολο των προτάσεων αναδείχθηκαν οι πέντε πιο καινοτόμες στους κλάδους της αξιοποίησης αποβλήτων βρώσιμων προϊόντων, της προστασίας των υδάτινων πόρων, του οικοτουρισμού και της κομποστοποίησης. Οι νέοι που διακρίθηκαν, θα απολαύσουν υπηρεσίες συμβουλευτικής για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι: Rüdiger Klatt, CEO του Fiap, Jost Neumann Head of Economic Development του TUI Care Foundation, Γρηγόριος Μοσχόπουλος, Head of Field Activation & Marketing Operations της Bayer Greece, η Κατερίνα Ρουσάκη, από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης και ο Σπύρος Παπαευθυμίου, Καθηγητής Σχολή Μηχανικών, Παραγωγής και Διοίκησης στην Κρήτη.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ακολούθησε τελετή βράβευσης, όπου απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος GreentecLab, ενώ στις πέντε πιο καινοτόμες ιδέες δόθηκαν Αριστεία.

Ο Γρηγόρης Αβραάμ, μέλος ΔΣ Επιμελητήριο Ηρακλείου και αντιπρόεδρος ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της τελετής, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος και τόνισε τη σπουδαιότητα του να στηριχθούν και νέες – «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες στην Κρήτη, μέσα από παρόμοιες δράσεις.

Η Silke Steinberg, CEO του ερευνητικού Ινστιτούτου Fiap στη Γερμανία επισήμανε ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι «νικητές» και για το λόγο αυτό θα υπάρξει στήριξη προς όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Όπως ανέφερε, θα επιδιωχθεί η δικτύωσή τους με εταιρείες και φορείς στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σλοβακία καθώς και η χρηματοδότηση των σχετικών προτάσεων.

Η Sarina Thiele, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι θα υπάρξουν και νέες δράσεις επιχειρηματικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην Ελλάδα, το έργο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.