«Να γίνει η Ελλάδα… αγνώριστη» με την καλή έννοια, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο, με θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως αναπτυξιακό και κοινωνικό εργαλείο», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκης Πιερρακάκης.
Χρησιμοποιώντας τη φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου «να καταστήσουμε την Ελλάδα αγνώριστον» ο Υπουργός θέλησε να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με αφορμή την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενόψει της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο πως δημιουργούνται νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και πως διαμορφώνεται όπως είπε «ένας ευρύτερος ανταγωνισμός Ανατολής και Δύσης σε σχέση με την τεχνολογία και σε σχέση με το ποια χώρα θα καταφέρει να πάρει το προβάδισμα» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε στην ομιλία του ότι «η γεωπολιτική μπαίνει στην εξίσωση και παίζει ρόλο στις επιχειρηματικές και επιχειρησιακές αποφάσεις μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών» συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να μπορέσει, με δεδομένη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, να σηκώσει το χέρι της και να γίνει πόλος επενδύσεων τεχνογνωσίας και πρακτικών, μέσα από κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές νομοθετικής φύσεως και τεχνολογικής φύσεως».
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την επένδυση της Microsoft που αρχίζει στην Ελλάδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου, της Amazon σύντομα και άλλες, εξήγησε ότι αποτελεί προτεραιότητα η νέα στρατηγική με επίκεντρο τις έξυπνες νομοθετικές επιλογές, τα ελληνικά ταλέντα, την έξυπνη μόχλευση του ταμείου ανάκαμψης που θα διευρυνθεί «για κάθε πτυχή της οικονομίας, για κάθε πτυχή της κρατικής λειτουργίας».
Ο κ. Πιερρακάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ψηφιακή διακυβέρνηση λέγοντας ότι για τον πολίτη ενδιαφέρον έχει «να αισθάνεται ότι οι φόροι του έχουν αντίκρισμα, ότι το κράτος δουλεύει, το κράτος τον εξυπηρετεί καλά και πάνω από όλα τον σέβεται. Και αυτή η στρατηγική ουσιαστικά αυτό είναι. Είναι μία στρατηγική απλοποίησης διαδικασιών, είναι μία στρατηγική βελτίωσης στις σχέσεις κράτους-πολίτη, είναι μία στρατηγική μείωσης των ανισοτήτων».
Σε ό,τι αφορά την τελευταία τριετία, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως το κράτος έχει αποκτήσει ένα διπλό ρόλο, κλείνοντας από τη μία τις εκκρεμότητες του χθες και από την άλλη αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις.
«Υπάρχουν ζητήματα όπως υβριδικές απειλές στα σύνορα, Έβρος, νησιά, πανδημία, οικονομικές συνεπαγωγές της πανδημίας, ενεργειακή κρίση γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης που πρόσθεσε ότι «χτίζουμε ένα κράτος το οποίο είναι ευέλικτο, χρήσιμο και παραγωγικό, για να μπορεί να κάνει και τα δύο μαζί και να έχει και το ισχυρό χέρι στο τιμόνι που να του επιτρέπει όλο αυτό να το πράττει, γιατί στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα αυτό χρειάζεται. Διαδικασία λήψης γρήγορων αποφάσεων, καθαρή στρατηγική, σχέδιο και ισχυρό χέρι στο τιμόνι και αυτό το έχει».
Ο υπουργός Ψηφιακής Ανασυγκρότησης χαιρέτισε την ταχεία, όπως τόνισε, αναπτυξιακή πορεία της Παγκρήτιας Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό τα αξία στελέχη της, το όραμα της, να μπορέσει να συμβάλει και θα συμβάλει καταλυτικά στην επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας και στο να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα ολοένα και περισσότερο να παίξει το ρόλο του καταλύτη όπως χρειάζεται ιδιωτική οικονομία σε όλες τις γωνιές της χώρας, ειδικά τώρα που υπάρχει μία ευρύτερη ευκαιρία γύρω από το ταμείο ανάκαμψης».
Στην ομιλία του ο στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας ανέφερε ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου, που ξεκινά σε λίγο καιρό, θα προχωρήσει η συγχώνευση «και έτσι θα έχουμε την ενότητα των δύο τραπεζών της Κρήτης στην Παγκρήτια» και πως «αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την απορρόφηση της HSBC”, ενώ, επιπλέον, αναφέρθηκε στο στόχο του νέου τραπεζικού σχήματος που είναι «να παίξει ένα αναπτυξιακό ρόλο» συμπληρώνοντας ότι «ασφαλώς θα στηριχθεί και θα στηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης, επιθυμεί όμως να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο και για τα ίδια τα κρατικά συμφέροντα».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Τηλεπικοινωνιών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτές της Ν.Δ από την Κρήτη, ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι του νησιού, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματίες του νησιού.