“δώρο Πάσχα”

Eφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα».

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στο 3%, που είναι από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση», ανέφερε και επεσήμανε ότι ισχύει ακόμα η εκτίμηση για αποκλιμάκωση το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Επίσης, είπε ότι αν το πρόβλημα εξακολουθήσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι ηπιότερο.

Για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των νοικοκυριών ο υπουργός τόνισε ότι μειώθηκε σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ και μέχρι το 2023 θα έχει καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης.

«Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη κάποιους πόρους για δυσμενή σενάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Οικονόμου: “Κρίσιμος  μήνας ο Μάρτιος”

Για σχέδιο στοχευμένης εφάπαξ ενίσχυσης των πιο ευάλωτων είχε κάνει λόγο νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με φόντο την τρομακτική αύξηση τιμών και την ενεργειακή κρίση. Προς το παρόν δεν διευκρίνισε το πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί στοχευμένου επιδόματος, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως υπάρχουν σενάρια και ιδέες που προφανώς συζητούνται, ωστόσο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες όταν είναι σίγουρη.

«Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος» τόνισε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση», «όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.