Σαφές μήνυμα προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν το κόστος χρήματος προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο κρίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης της οικονομίας θύμισε ότι τους μήνες της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 250.000 ρυθμίσεις δανείων και άλλες τόσες αναστολές για δάνεια ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ δόθηκαν 35.000 περίπου δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικών μηχανισμών, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τόνισε ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι οι καταθέσεις λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους περίπου 44 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή θεώρησε απαραίτητο να μειώσουν το περιθώριο επιτοκίου στις χορηγήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας την εποχή μετά τον κορονοϊό.
Κάτι τέτοιο – όπως είπε – θα μειώσει σημαντικά τις μόνιμες απώλειες που μπορεί να υπάρχουν μετά το τέλος της πανδημίας για όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίες που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.
Θύμισε ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και τώρα η οικονομία στηρίχθηκε από την κυβέρνηση με ένα μεγάλο πρόγραμμα μέτρων στήριξης ύψους μεγαλύτερο των 40 δισ. ευρώ που διατήρησε θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες διαφορετικά θα είχαν καταρρεύσει. Ωστόσο, μετά το τέλος της κρίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ότι ο βασικός πυλώνας για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια θα είναι οι επενδύσεις αλλά και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 3,6% του ΑΕΠ που αναμένεται για φέτος οφείλεται κατά το 1/3 δηλαδή 1,2% του ΑΕΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Εξήγησε επίσης ότι το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,6% παρά τις περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών, αλλά και εγχώριων οργανισμών αφού πριν γίνει κάποια αναθεώρηση θα πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου που αναμένεται εξαιρετικά θετικό καθώς επίσης και την πορεία του τουρισμού. Κάτι τέτοιο όπως είπε θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.