Sky Express: Νέα αεροσκάφη και δρομολόγια ενώ κοιτά προς το Χρηματιστήριο Αθηνών
Γιάννης Γρύλος © Sky Express

Η ενίσχυση του στόλου, η προσθήκη νέων δρομολογίων στο δίκτυο και η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο αποτελούν τους τρεις άξονες στους οποίους εδράζεται η στρατηγική ανάπτυξης της SKY express, που το 2024 θα προσφέρει συνολικά 6,4 εκατομμύρια θέσεις στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σκέλος, σήμερα η αεροπορική παραλαμβάνει ένα ακόμη νέο αεροσκάφος Airbus A320 neo και τον Ιούλιο αναμένεται να εντάξει στον στόλο της ένα νέο ATR 72-600. Ο τελευταίος κύκλος επενδύσεων της εταιρείας, που περιλαμβάνει την απόκτηση έξι υπερσύγχρονων αεροσκαφών, 2 Airbus A320neo και 4 ATR 72-600, ολοκληρώνεται το 2025 με την παραλαβή ενός ακόμη Airbus 320neo, που θα ανεβάσει τον αριθμό των αεροσκαφών της SKY express στα 30.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν οι επιτελείς της εταιρείας στο περιθώριο εκδήλωσης για τις επιδόσεις και τα μελλοντικά σχέδιά της, η SKY express βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Airbus για την περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου της.

«Η προσθήκη των 4 νέων ATR, τα οποία προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, ενισχύει το εγχώριο τουριστικό προϊόν, προσθέτοντας για το καλοκαίρι του 2024 συνολικά 100 χιλιάδες επιπλέον θέσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ο στόλος της εταιρείας θα καλύψει το μεγαλύτερο δίκτυο της Ελλάδας με 33 προορισμούς εσωτερικού. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα στην Ευρώπη και φέτος θα πετάξει σε 37 προορισμούς που βρίσκονται σε 15 χώρες», τόνισε o Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express.

Βάσει σχεδιασμού, η εταιρεία το 2024 θα προσφέρει συνολικά στην ελληνική αγορά 6,4 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων το 80% αφορά θέσεις σε δρομολόγια από και προς την Αθήνα, ποσοστό που μεταφράζεται ουσιαστικά στην προσθήκη 5,2 εκατ. θέσεων από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

«Η SKY express είναι ένας πραγματικά πολύτιμος συνεργάτης. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Έχει ένα μερίδιο αγοράς 13%. Πέρυσι το μερίδιο ήταν λίγο χαμηλότερο. Η εταιρεία καταγράφει συνεχιζόμενη και δυναμική ανάπτυξη. Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι τώρα, η SKY express έχει μεταφέρει από και προς την Αθήνα 12 εκατ. επιβάτες, εκτελώντας περισσότερες από 210 χιλιάδες πτήσεις. Είναι εντυπωσιακά τα νούμερα», επισήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η αεροπορική εταιρεία έχει πολύ συνεκτική και έξυπνη στρατηγική. Όταν όλοι οι άλλοι στην αεροπορική αγορά το 2021 βρίσκονταν σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας της πανδημίας, η SKY express πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το διεθνές δίκτυό της και να επεκτείνει το υφιστάμενο. Τώρα πια κάθε τέτοια εποχή η εταιρεία ανακοινώνει νέα δρομολόγια για τον χειμώνα».

«Μία ακόμη πολύ σημαντική στρατηγική της SKY express είναι ότι κάθε χρόνο ξεκινά κατά μέσο όρο τρία δρομολόγια στην αρχή της χειμερινής περιόδου και υποστηρίζει την πολιτική μας για τον προορισμό Αθήνα. Συμβάλλει στην προσπάθειά μας να αμβλύνουμε την εποχικότητα και να αυξήσουμε τη ζήτηση κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Αυτή η στρατηγική ανάπτυξης μας ενώνει με τη SKY express. Άλλο ένα στοιχείο που μας ενώνει είναι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, η αεροπορική θα διατηρήσει φέτος για πρώτη φορά το δρομολόγιο Ηράκλειο – Παρίσι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

«Η εταιρεία βρίσκεται σταθερά σε έναν δρόμο θεαματικής ανάπτυξης και κάθε χρόνο προσθέτει ποσοστά στα μερίδια αγοράς της και νέους προορισμούς. Η συνταγή της επιτυχίας της εταιρείας βασίζεται σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά, στη στιβαρή ηγεσία, τη συνεκτική στρατηγική, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευαισθησία», κατέληξε η διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του ΔΑΑ.

Το Χρηματιστήριο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ο Γιάννης Γρύλος, ιδρυτής του ομίλου IOGR στον οποίο ανήκει και η αεροπορική, τόνισε στο περιθώριο της εκδήλωσης: «Το Χρηματιστήριο είναι για να αντλήσεις κεφάλαια. Εμείς ανάγκη για άντληση κεφαλαίων δεν έχουμε. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο κεφαλαιοποιεί επί της ουσίας την προσπάθεια που κάνεις και επιπλέον είναι και θέμα prestige. Από την άλλη, έχει και ευθύνες. Λέμε “ναι” όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν το έχουμε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο».

Οι επιδόσεις του 2023

«Το 2023 ήταν μια άκρως επιτυχημένη και κερδοφόρος χρόνια για τη SKY express. Εδραιώθηκε η ανοδική πορεία της εταιρείας και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη 4,4 εκατ. επιβατών. Επεκτείναμε το δίκτυό μας στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, ενισχύοντας την παρουσία μας στη Γερμανία με την προσθήκη του Ντίσελντορφ και της Φρανκφούρτης και ανοίξαμε τα φτερά μας στη Βαρσοβία. Το 2024 συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε», επισήμανε o Γεράσιμος Σκαλτσάς. Τόνισε, δε, πως εκτός από τις στρατηγικές συμμαχίες της SKY express με British Airways και Etihad, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τον Ιούλιο ξεκινά η συνεργασία της εταιρείας με την Gulf Air.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στο επίκεντρο

Εκτός από τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της SKY express, η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου IOGR περιλαμβάνει και την ενίσχυση της παρουσίας του στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την απόκτηση μιας ακόμη μονάδας στα Δωδεκάνησα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ξενοδοχείο που διαθέτει στην Κρήτη, το I Resort, o όμιλος έχει συνάψει από το 2020 στρατηγική συνεργασία με τη Hotel Brain.