Σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και στους γαλάζιους συνδικαλιστές προκαλεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ για αύξηση κεφαλαίου που οδηγεί το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο από το 51% στο 33% και μάλιστα εν μέσω αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας.
Όπως τονίζουν κόμματα και συνδικαλιστές “με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ’’.
Ακόμα και η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί σε αγώνα «για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές».
Μάλιστα όπως τονίζει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ‘’Έχουμε ΧΡΕΟΣ με σεβασμό στην ιστορία μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ότι κληρονομήσαμε!» και καταλήγει:
“Πρότασή μας είναι στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το 3,93% του ΕΦΚΑ να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, συνυπολογίζοντας την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ, η οποία εκλάπη απ’ όλες ανεξαιρέτως τι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν του μνημονιακούς νόμους.’’
Η διαδικασία αναμένεται να δρομολογηθεί στα τέλη Οκτωβρίου και, όπως τονίζει η επιχείρηση, στόχος είναι να αυξηθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.
Δριμεία επίθεση από Τσίπρα
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή την ανακοίνωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση και τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», κάνοντας λόγο για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», καθώς όπως είπε «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».
ΚΙΝΑΛ
Παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου, την ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».
«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.
ΚΚΕ
Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. « Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο» σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που -αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως δικαίωμα- μπορεί να ικανοποιήσει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό.
ΜέΡΑ25
Να καταργηθεί τώρα «η ψευτο-αγορά ρεύματος» ζητά με δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Συγεκριμένα αναφέρει: «Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό: την ώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ξεπουλάνε ΔΕΔΔΗΕ & ΔΕΗ σε αρπακτικά που νοιάζονται για ένα μόνο πράγμα: την περαιτέρω αύξηση των τιμών!».
ΓΕΝΟΠ
Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρει :
«Η αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης να “χαριστεί” η ΔΕΗ είναι μια ακόμα απόδειξη της αλήθειας που λέει ότι “ο κατήφορος δεν έχει τέλος”…
Δυστυχώς, για τη χώρα μας και το λαό της, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο “ακριβά ασημικά”.
Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας.
Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ πέρα από το σοκ που ένιωσαν από την είδηση για την “απώλεια” της Επιχείρησης που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία, αισθάνονται και προδομένοι: Οι υποσχέσεις του κ.Στάσση για ανάπτυξη και έναν νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία ήταν κενές περιεχομένου και ψευδεπίγραφες… Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται από την …ευρεία διασπορά, πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;
Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν
της Κυβέρνησης η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους τζάμπα μάγκες που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ , πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».
Τι απαντά η κυβέρνηση
Ποια ΔΕΗ θέλουμε;» είναι το ερώτημα που αναλύει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντησή του, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
«Το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔΕΗ, είναι το αν θέλουμε τη ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα.
Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησης μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος η πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ και δράσεις όπως η υπογειοποίηση των δικτύων της, στην οποία θα μπορεί πλέον να επενδύσει η επιχείρηση», επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου. Τέλος το ΥΠΕΝ αναφέρεται σε ανακοίνωση του στους λόγους για τους οποίους καταφεύγει η ΔΕΗ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στο γιατί είναι επωφελής, ενώ -μεταξύ άλλων- απαντά στη θέση της αντιπολίτευσης, και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, περί ξεπουλήματος.