Με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα των κέντρων διασκέδασης. Μετά από τις μαζικές αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επιχειρήσει να πείσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, για αλλαγές στο όριο των 100 ατόμων, αλλά και για γενικότερες αλλαγές στο κομμάτι της εστίασης.
Η συγκεκριμένη δέσμευση ασφαλώς και ικανοποίησε κατ’ αρχάς τους εκπροσώπους του κλάδου, ωστόσο δεν έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Κι αυτό γιατί, ο αριθμός των 100 ατόμων, είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο επισιτισμού και διασκέδασης. Στην προχθεσινή συνάντηση μάλιστα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που είχε παγκρήτιο χαρακτήρα, τονίστηκε το πλήθος των ζητημάτων που υπάρχουν, ενώ ήδη σήμερα ο υπουργός αναμένεται να έχει στα χέρια του ένα αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα όμως που υπάρχουν πέρα από τον αριθμό των 100 ατόμων;
Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν πως με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα κέντρα, αλλά και κτήματα στην Κρήτη, ο αριθμός των θαμώνων ή των καλεσμένων σε εκδήλωση θα πρέπει να είναι αντίστοιχος με τα τετραγωνικά του καταστήματος, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται μέτρα, αποστάσεις και υγεινονομικά πρωτόκολλα.
Εκτός αυτού, πιστεύουν ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις, τόσο σε σχέση με τους κλειστούς χώρους, όσο όμως και σε σχέση με τη μουσική, αφού δύο πολύ μεγάλοι κλάδοι, αυτός των καλλιτεχνών – μουσικών και αυτός των μουσικών παραγωγών, βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και στο χείλος της καταστροφής.
Ο υπουργός επίσης, με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, δεν μπορούν χιλιάδες ζευγάρια και οικογένειες να βρίσκονται σε αβεβαιότητα και δεκάδες επιχειρηματίες να ακυρώνουν εκδηλώσεις, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, όπως αποφασίστηκε ένα οργανωμένο άνοιγμα για τα σχολεία ή για το λιανεμπόριο, μπορεί να αποφασιστεί σε βάθος κάποιων ημερών ή μηνών κι ένα οργανωμένο σχέδιο για τα κέντρα εκδηλώσεων προκειμένου να υπάρξει κατάλληλος προγραμματισμός.
Ένα ακόμα ζήτημα, που αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» σχετίζεται με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Το υφιστάμενο ωράριο θεωρείται απαγορευτικό για όλους και δεν εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει.
«Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας με σκοπό να κινηθεί ένας ευρύς κλάδος που σχετίζεται με τις εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι να εργαστούν όλοι οι κλάδοι κι επιτέλους μετά από έναν και πλέον χρόνο να επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή.
«Εχθρός» το καλοκαίρι
Πέραν όλων αυτών των θεμάτων που υπάρχουν, ένα ακόμα ζήτημα σχετίζεται με τις «ελευθερίες» που μπορεί να προσφέρει το καλοκαίρι. Ειδικότερα, στην ενδοχώρα της Κρήτης, πολλά είναι τα ζευγάρια ή οι οικογένειες ζευγαριών που πιέζουν καταστάσεις κι αναζητούν το … γλέντι σε πλατείες χωριών, σε σπίτια με μεγάλες αυλές ή ακόμα και σε ταβέρνες, που «βαπτίζουν» το γάμο «γενέθλια» σε πιθανούς ελέγχους.
Εκτός από την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων επιλογών, που παρατηρήθηκε και πέρυσι, φέτος ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, οπότε Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές επιβάλλοντας μάλιστα τεράστια πρόστιμα σε επίδοξους διοργανωτές.
Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί συνολικά, αφού τέτοιες πρακτικές αφενός δεν προάγουν την προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας και αφετέρου, λειτουργούν σε βάρος επιχειρηματιών που επί μήνες παραμένουν κλειστοί, χωρίς να είναι δική τους απόφαση ή επιλογή.
«Αυτό που θέλουμε είναι οι χώροι που ήδη υπάρχουν και μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς καλεσμένους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της λογικής με όρους και κανόνες» τονίζει η κ. Αντωνακάκη διευκρινίζοντας: «Η λογική μας είναι απόλυτη νομιμότητα και δικαιοσύνη στον κλάδο. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των ειδικών.
Επιδιώκουμε τη νόμιμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων. Δεν θέλουμε κανείς να λειτουργεί εις βάρος κανενός. Πιστεύουμε ότι με καλή θέληση υπάρχουν λύσεις για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, να εργάζονται όλοι σωστά και να προστατεύεται η δημόσια υγεία, όπως προστατεύεται ήδη σε άλλες δομές και περιπτώσεις που λειτουργούν με περιορισμούς».