Το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2.1% (μέσος όρος). Αυτό προκύπτει από την ετήσια «Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2022» της KPMG στην Ελλάδα.
Στην καθιερωμένη έρευνα συμμετείχαν 118 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικός, φαρμακευτικός) καλύπτοντας ένα εύρος μεγεθών κύκλου εργασιών και διασφαλίζοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου της αγοράς. Κύρια ευρήματα της έρευνας:
– Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
– 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους.
– 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας αντίστοιχα.
Κύρια ευρήματα αλλαγών στον τρόπο εργασίας μετά την πανδημία. Με την πανδημία να μεταβάλλει τα δεδομένα στους χώρους και τρόπους εργασίας, η Γενική Έρευνα κάλυψε το θέμα του υβριδικού μοντέλου εργασίας – που συνδυάζει εργασία από το σπίτι και το γραφείο – και ανέδειξε ότι:
– 7 στις 10 εταιρείες προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε υβριδικό μοντέλο εργασίας.
– Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο διευκολύνεται με την προμήθεια από τις επιχειρήσεις επιπλέον εξοπλισμού, την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέα μέσα.
– Το 35% των εταιρειών υλοποίησε ή σχεδιάζει να υλοποιήσει αλλαγές στους χώρους εργασίας, π.χ. hot-desking, προσαρμοζόμενο στο υβριδικό μοντέλο.