Ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ κυρίως σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις έχει διοχετεύσει μέσω των τραπεζών από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης (Απρίλιος 2020 έως σήμερα), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μοχλεύοντας 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί: 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19.
Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.
Ενδεικτικά, μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε:
«Το 2021 σκοπεύουμε να αποτελέσει ένα έτος-σταθμό για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, αλλά και να διευρύνει τις συνεργασίες της με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB-ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Παρευξείνια Τράπεζα κ.ά.
Επίσης, χάρη στη μοναδική, για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου, δυνατότητα επεξεργασίας και αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων (business intelligence) που απέκτησε το τελευταίο οκτάμηνο, μέσα στην καινούργια χρονιά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία περισσότερων “έξυπνων” και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με καταλυτικό ρόλο στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάντα χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.