Ρεύμα: Στα 3,4 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Αύξηση κατά 1 δισ. σε μία χρονιά

Στα 3,4 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές ρεύματος το 2024, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Αναφοράς της λιανικής αγοράς, που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό, με το το οποίο έκλεισε η προηγούμενη χρονιά, είναι αυξημένο κατά περίπου 1 δισ. σε ετήσια βάση. Κι αυτό γιατί τον Δεκέμβριο του 2023, τα «φέσια» στο σύνολο των προμηθευτών ανέρχονταν στα επίπεδα των 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για το 2024, στις 31 Δεκεμβρίου είχαν συσσωρευθεί στους προμηθευτές ληξιπρόθεσμα χρέη 1,74 δισ. από 1,38 υφιστάμενους πελάτες τους, δηλαδή από καταναλωτές στους οποίους συνεχίζουν να προμηθεύουν ρεύμα.

Στα ίδια περίπου επίπεδα (1,65 δισ.) ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από «παλιούς» πελάτες τους, δηλαδή καταναλωτές τους οποίους πλέον δεν εκπροσωπούν. Η συγκεκριμένη καταναλωτική κατηγορία αφορά περίπου 1,35 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το τέλος του 2023, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές υφιστάμενων καταναλωτών των προμηθευτών. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 974 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η συγκεκριμένη κατηγορία χρεών αυξήθηκε κατά 970 εκατ. ευρώ περίπου, όσο δηλαδή και η συνολική αύξηση στα «φέσια».

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ 2024 και 2023, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στον αριθμό των υφιστάμενων πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Το αντίστοιχο νούμερο για πέρυσι ήταν 1,38 εκατομμύρια νοικοκυριά περίπου, ενώ για το 2023 1,34 εκατ.

Όσον αφορά τα φέσια από «παλιούς» πελάτες, αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο συνέπεια του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών που δεν τις έχουν εξοφλήσει χωρίς όμως να διακοπεί η ηλεκτροδότησή τους, αφού στο μεταξύ άλλαξαν πάροχο. Κι αυτό γιατί εδώ και χρόνια δεν έχει κλείσει το συγκεκριμένο «παραθυράκι» που υπάρχει στον Κώδικα Προμήθειας, αφού το σχετικό Άρθρο είναι πρακτικά ανενεργό (λόγω απόφασης του ΣτΕ), χωρίς στην πορεία να προστεθούν νέες ασφαλιστικές δικλείδες.

Τα χρέη των «παλιών» πελατών κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη για τα δεδομένα της ελληνικής λιανικής, φτάνοντας στο τέλος του 2024 στα 1,65 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκαν κατά 200 περίπου εκατ. σε σχέση με το 2023, ενώ μικρή αύξηση σημειώνει και ο αντίστοιχος αριθμός καταναλωτών. Ο αριθμός αυτός έφτασε τα 1,35 εκατ. στο τέλος του 2024, από 1,22 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.