εφοριακοί ελεγκτές

Την ίδρυση και στελέχωση Σώματος Ελεγκτών που θα τεθεί στην υπηρεσία των οικονομικών εισαγγελέων και θα αναλάβει να διεξάγει τους φορολογικούς ελέγχους που διατάσσονται με εισαγγελική παραγγελία, προβλέπει πολυνομοσχέδιο.

Αν και στο πολυνομοσχέδιο δεν έχει προβλεφθεί η ακριβής ονομασία του, ​​σύμφωνα με πληροφορίες, ​το νέο Σώμα ελεγκτών θα στελεχωθεί με πάνω από 100 φορολογικούς ελεγκτές που θα προέλθουν από το δυναμικό του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της ΑΑΔΕ και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ.

Οι ελεγκτές αυτοί θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τις χιλιάδες εισαγγελικές παραγγελίες που εκδίδονται στο πλαίσιο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως να επιβαρύνεται ο  φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ που στόχος του είναι πρωτίστως η είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο θα περιλάβει και διάταξη για την  επανενεργοποίηση ΑΦΜ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν εμπλακεί σε φοροδιαφυγή, εφόσον καταβάλουν σημαντικό ποσό εγγύησης προς το Δημόσιο. Αντιθέτως, αλλαγές επέρχονται σε ειδικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές που απολαμβάνουν επιχειρήσεις.​