Καμία ανταπόκριση δεν φαίνεται να βρίσκουν οι έμποροι και επιχειρηματίες της Κρήτης από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως πλέον πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Οι πολλαπλές οχλήσεις κι ενημερώσεις των τοπικών βουλευτών, η ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Υπουργείων, αλλά και ακόμα του ίδιου του πρωθυπουργού δεν έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ κάθε ημέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο καταστροφική για τον κλάδο. Στους κύκλους πλέον των επιχειρηματιών και των εμπόρων συζητείται εντονότατα το γεγονός πως το όλο ζήτημα του κοροναϊού αποτέλεσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία από την κυβέρνηση, για να εφαρμοστεί ένα ενορχηστρωμένο κι οργανωμένο σχέδιο καταστροφής της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήδη μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι, όποτε κι αν τελειώσει η πανδημία δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στην αγορά και στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφού δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε και τη ρευστότητα να το πράξουν.
«Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα είναι εκείνη που θα μετρήσουμε αφενός τα πραγματικά θύματα και αφετέρου το πώς κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, όσοι τελικά το κατάφεραν» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, που παρομοιάζει τη δεδομένη κατάσταση με «πόλεμο».
Στο μεταξύ, οι έμποροι όσο κι αν προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κι όσο κι αν δέχονται ακόμα και να αντικαθιστούν τους διανομείς προκειμένου να εξοικονομήσουν έστω κάποια στοιχειώδη ποσά, διαπιστώνουν ότι κάθε ημέρα που περνάει τους οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην πλήρη καταστροφή.
Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και αγωνίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για μία ακόμα φορά κοινοποιεί επιστολή, προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, από τον οποίο και ζητά άμεσες παρεμβάσεις. «Το συνεχιζόμενο κλείσιμο του λιανικού εμπορίου λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχει φέρει ΑΔΙΕΞΟΔΑ στις μικρές επιχειρήσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, όπου και προστίθεται:
«Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας, αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Πλέον οι ΑΝΤΟΧΕΣ έχουν ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ, οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους δεν είναι μόνο για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεών τους, αλλά και του ίδιου του ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ τους.
Είχατε αναγγείλει τη λήψη μέτρων και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΠΕΠ Κρήτης του ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλους του έτους και με βάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης».
Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως αυτή τη φορά χρειάζεται άμεση στήριξη το λιανεμπόριο και όχι ο τουρισμός, ο οποίος και στηρίχθηκε στο μέγιστο βαθμό για να μην καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτή τη φορά θα πρέπει να ενισχυθεί το λιανικό εμπόριο που είναι αδικημένο σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης για να αποφύγομε τα λουκέτα με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς» τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».
ΧΑΝΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Ελλάδος
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποίησαν οι έμποροι των Χανίων, οι οποίοι και διαμαρτύρονται για τα συνεχιζόμενα lockdowns.
«Για ακόμα μια φορά το μικρό και πολύ μικρό λιανεμπόριο πληρώνει» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση τους οι έμποροι των Χανίων και προσθέτουν:
«Πληρώνει που τηρούσε και τηρεί όλα τα μέτρα εναντίον της covid-19, πληρώνει που στάθηκε όρθιο στα 10 χρόνια ανελέητων φοροεισπρακτικών πολιτικών, πληρώνει που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και κρατάει την κοινωνία όρθια, πληρώνει και απλά φαίνεται να είναι το εξιλαστήριο θύμα όλης αυτής της κατάστασης σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Η υπομονή έχει και τα όρια της. Σας ζητήσαμε επανειλημμένες φορές να αξιολογήσετε ανά περιοχή το επιδημιολογικό φορτίο όπως η Κρήτη και δεν το κάνατε, σας προτείναμε το clickintheshop με ραντεβού και στα μισά άτομα που είχατε αποφασίσει το καλοκαίρι και πάλι δεν το κάνατε, σας ζητήσαμε να πάνε πίσω οι φόροι όπως ο ενφια και ο φόρος εισοδήματος και πάλι δεν το κάνατε, σας ζητήσαμε μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ όπως στην εστίαση και πάλι δεν είδαμε ανταπόκριση, ήρθε λοιπόν η ώρα και εμείς να κινηθούμε ακόμα πιο δυναμικά».
Οι έμποροι των Χανίων τονίζουν επίσης, ότι ελάχιστες διεκδικήσεις για την επιβίωση τους είναι οι εξής:
-Πλήρης στελέχωση με τεχνολογικό και υγειονομικό εξοπλισμό και προσλήψεις μονίμου προσωπικού για το Νοσοκομείο Χανίων
-Επιδότηση των εισφορών ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων για όσο διάστημα κρατούν τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019 με άμεση ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων στο επίδομα ειδικού σκοπού με ύψος 1000 ευρώ ανά μηνά έκαστος.
-Το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων μας με τους προβλεπόμενους υγειονομικούς όρους και με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.