Ελληνικές εξαγωγές

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες για ακόμη ένα μήνα, τον Νοέμβριο, συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία (+20,4%).

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, παρά το δυσμενές περιβάλλον, με τον υψηλό πληθωρισμό να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και την ενεργειακή κρίση να βάζει πρόσθετα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο 11μηνο του 2022, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 50,11 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Στον αντίποδα, μόνιμη πηγή προβληματισμού αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται και να πλήττει τα δημόσια οικονομικά.

Σημαντικό ρόλο στη νέα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πρώτων Υλών (-3,7%) και των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-8,8%) με την αξία τους όμως να είναι χαμηλή.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+35,6%), Βιομηχανικά (+3,4%), Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά (+13,4%) και Χημικά (12,4%). ‘

Ανοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+18,9%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+31,5%) για τον Νοέμβριο του 2022. Στα Λάδια παρατηρείται ισχυρή αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά +151,5%, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι και οι εξαγωγές της κατηγορίας Ποτά & Καπνός (+46,3%) σε σχέση με το Νοέμβριο του 2021.