Προβλέψεις -«σοκ» για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, κάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε χθες στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtualy).
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα έχει το 2020 την μεγαλύτερη ύφεση, την μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και την μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της ευρωζώνης.
Η εκτίμηση που απογοητεύει περισσότερο είναι αυτή για τους ρυθμούς ανάκαμψης του 2021, αφού δεν θα είναι ικανοί να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς. Για την ανεργία δε βλέπει αύξηση 5 μονάδων φέτος και μείωση την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επιστροφή στα επίπεδα του 2019.
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ πάντως, η υποχώρηση του ΑΕΠ για την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία δεν θα ξεπεράσει το 7,6% του ΑΕΠ.
Θα ήταν δε η υψηλότερη όλων των κρατών-μελών για τα οποία δίνει στοιχεία ο Διεθνής Οργανισμός αν δεν υπήρχε το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο που αναμένεται να έχει και αυτό ύφεση για το 2020 ύψους 12,2% του ΑΕΠ.
Ακόμη και η βαριά χτυπημένη από τον κοροναϊό Ιταλία αναμένεται να έχει για εφέτος ύφεση όχι μεγαλύτερη από 9,1% του ΑΕΠ, ενώ και για την Ισπανία η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ.
Αιτίες για το ανησυχητικό αυτό νούμερο για την χώρα μας, είναι η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ τόσο της Ελλάδας και η κατάρρευση που αναμένεται για φέτος, λόγω των απαγορεύσεων των πτήσεων από χώρα σε χώρα, αλλά και των περιορισμών εντός της χώρας, που θα μειώσει σημαντικά και τον εσωτερικό τουρισμό.
Αυτή την ανάλυση κάνει χωρίς να αναφέρεται ευθέως στη χώρα μας στο Blog του ΔΝΤ, η επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων του Ταμείου, Gita Gopinath.
Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:
Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.
Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος. Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κοροναϊού.
Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016. Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες!