αγορά κόσμος

Τι φοβούνται οι θαμώνες;

Το κανονικό άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με τα ραντεβού αναμένουν οι έμποροι του Ηρακλείου, θεωρώντας πως κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ούτε οι ημέρες του Πάσχα, αλλά ούτε και το άνοιγμα της εστίασης, που αναμενόταν πως θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και στο λιανεμπόριο, έχουν βοηθήσει. Η κίνηση αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε οριακά, κυρίως στα καταστήματα με παιδικά και εφηβικά ρούχα, δεδομένου του γεγονότος ότι από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν και πάλι τα μαθήματα δια ζώσης στα σχολεία, κυριολεκτικά σε μια άλλη … εποχή.

Αυτή η κίνηση ωστόσο δεν είναι ικανοποιητική, ούτε και μπορεί να αναχαιτίσει το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει.  Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές.

Διαθέτουν πλέον πληθώρα επιλογών, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται μεν από μεγάλη μερίδα καταναλωτών, όμως μοιάζει πως δεν αρκεί από μόνη της για να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά.

Η λογική του Click Away και του Click in Shop, καθώς και οι περιορισμοί του μισάωρου είναι που αποθαρρύνουν σοβαρά το αγοραστικό κοινό, αφού για τις γυναίκες κυρίως, η κάθοδος για ψώνια ποτέ δεν ήταν μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αφού είχε το χαρακτήρα της κοινωνικής ικανοποίησης.

Ασφαλώς και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι ελπίδες για τόνωση της αγοράς είναι πολύ περιορισμένες, ενώ στο σύνολο τους οι επιχειρηματίες έχουν κατανοήσει πως εισέρχονται σε μια εντελώς διαφορετική εποχή σε σχέση με το παρελθόν, στην οποία και έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν ταχύτατα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, θεωρούν πως εφόσον τα μέτρα δεν ήταν τόσο αυστηρά, κυρίως σε σχέση με τους περιορισμούς στο χρονικό περιθώριο των αγορών, αλλά και στην αποστολή μηνυμάτων τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρηματίες, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Προς το παρόν πάντως, ακόμα και στις εξόδους για καφέ ή για φαγητό φαίνεται πως επικρατεί ο φόβος σε μεγάλο βαθμό με τους θαμώνες να έχουν εντελώς διαφοροποιημένες συμπεριφορές σε σχέση με την έξοδο από την πρώτη καραντίνα.

Έχοντας περάσει αρκετούς μήνες στα σπίτια τους, οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τέλος δεν έχει φθάσει ακόμα, οπότε εμφανίζονται σε όλα τα επίπεδα διστακτικοί και αναβλητικοί, με ό,τι συνέπειες βέβαια έχει αυτό για την επιχειρηματικότητα και το λιανεμπόριο.