H ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Το σενάριο της αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων προκειμένου να δώσει νέα ευκαιρία σε όσους τις έχασαν να επανενταχθούν σε αυτές και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, καθώς  τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 113 δισ. ευρώ και τα «φρέσκα» χρέη από απλήρωτους φόρους   υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει μια νέα ρύθμιση οφειλών.Η επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα συνοδεύεται από «πέναλτι» με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.

Η νέα νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στα σκαριά θα ανοίξει ξανά τη βεντάλια των ρυθμίσεων στους φορολογουμένους που τις έχασαν τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις: Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί για διάφορους λόγους την έχασαν.

Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να προληφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, μετά και τη ραγδαία αύξηση του κόστους χρήματος που τροφοδοτεί ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ακριβό χρήμα έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα αγκάθια του πληθωρισμού και του ανατιμητικού κύματος στην αγορά, παράγοντες που έχουν πιέσει ιδιαίτερα τα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Να σημειωθεί όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση   θα μπουν στο “μικροσκόπιο” της δεύτερης μετα-προγραμματικής παρακολούθησης από τα κλιμάκια και τους τρεις επικεφαλής των θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM), που θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 27-28 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη, ανεξάρτητα αν έχουν προκηρυχθεί εκλογές ή όχι.