κατασχέσεις από την εφορία

Μία νέα γενιά απλήρωτων χρεών προς την εφορία επιχειρεί να  σταματήσει  το Υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας στην ενεργοποίηση διάταξης που είχε ψηφιστεί το 2019 και προβλέπει ως κίνητρο για τους συνεπείς φορολογούμενους που εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί, να έχουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Η εν λόγω ρύθμιση για το ακατάσχετο, λόγω πανδημίας είχε μείνει ανενεργή και πλέον σήμερα εκτιμάται από τους αξιωματούχους του υπουργείου, ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί.

Όπως προβλέπεται στην σχετική διάταξη, οι οφειλέτες του Δημοσίου με την ένταξή των χρεών τους σε ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά ένα ακατάσχετο λογαριασμό.

Η ψηφισμένη διαδικασία προβλέπει ότι προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο  ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.