κοινωνικές εκδηλώσεις - γάμος
Έντονες αντιδράσεις από Εμπορικό Σύλλογο και Συλλόγους Επισιτισμού και Διασκέδασης αναφορικά με τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Το ζήτημα διεξαγωγής των κοινωνικών εκδηλώσεων θέτουν υπόψη του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη οι σύνδεσμοι, σύλλογοι και τα σωματεία της Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου διαμαρτύρονται έντονα αναφορικά με τον περιορισμό των 100 ατόμων, ενώ τονίζουν ότι εκτός από προβληματισμός υπάρχει κι έντονη αγανάκτηση λόγω του «τσουνάμι» όπως το χαρακτηρίζουν των ακυρώσεων για ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

«Οι επαγγελματίες του κλάδου, ιδιοκτήτες εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, οι υποψήφιοι πελάτες, οι έμμεσα και άμμεσα εμπλεκώμενοι ολόκληρης της αλυσίδας των εκδηλώσεων (εργαζόμενοι, τροφοδοσία, ένδυση/υπόδηση, καλλιτέχνες, φωτογράφοι, έμποροι κτλ) βρίσκονται σε αδιέξοδο και απαιτούν άμεσα ΠΛΑΝΟ και ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ επίσημα από την κυβέρνηση για να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να μπορέσουν να διασφαλίσουν την βιωσιμώτητα των επιχειρήσεων τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των συλλόγων.

«Περιμένουμε έγκαιρη απάντηση για το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θ’ ανοίξουν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι (απογορευτικό για την Κρήτη τα 100 άτομα), σεβόμενος την επείγουσα κατάσταση και δίνοντας άμεση απάντηση στο ερώτημά μας» προστίθεται στο πλαίσιο της επιστολής και τονίζεται:

«Κύριε υπουργέ, εάν δεν ανταποκριθείτε έγκαιρα με επίσημες ανακοινώσεις, οι πελάτες προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους  θα στραφούν σε εναλλακτικές μορφές οργάνωσης των εκδηλώσεων τους (σε πλατείες, χωριά, πολιτιστικούς συλλόγους) δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και  θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Αντίστοιχη αντίδραση εκφράζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκφράζονται επίσης την αντίδραση του για το όριο των 100 ατόμων αναφορικά με τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Ο γάμος στην Κρήτη είναι ένα κοινωνικό γεγονός το οποίο λόγω των στοιχείων παράδοσης και των εθίμων έχει πάντα μεγάλο αριθμό καλεσμένων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απασχολούνται πολλά επαγγέλματα και πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ένδυση, υπόδηση, κόσμημα, άνθη- στολισμοί, τροφοδοσία τροφίμων, φωτογράφοι, κομμωτήρια, κέντρα διασκέδασης, κτήματα εκδηλώσεων, ξενοδοχεία και άλλα πολλά. Οι γάμοι που πραγματοποιούνται στην Κρήτη κάθε χρόνο, βοηθούν άμεσα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, στην τοπική οικονομία και κατά συνέπεια στην εθνική οικονομία.

Το όριο των 100 ατόμων είναι πάρα πολύ μικρό για τα δεδομένα της Κρήτης και έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων γάμου και βάπτισης. Ακόμη και η καθυστερημένη αλλαγή του ορίου των ατόμων δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών διότι απαιτείται χρονοβόρος προγραμματισμός και συνεργασία πολλών παραγόντων μαζί.

Η Κρήτη διαθέτει μεγάλους και οργανωμένους χώρους 2.000 και 3.000 ατόμων όπου με ασφάλεια και με τις απαραίτητες αποστάσεις, μπορούν να φιλοξενήσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχει σε σχέση με πέρυσι το πλεονέκτημα του εμβολιασμού καθώς και η προσαρμογή του κόσμου στα μέτρα προφύλαξης».