Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μια κίνηση που θα ελαφρύνει ο το βάρος του χρέους της χώρας στο μέλλον.
«Θα πρέπει να το έχουμε αφήσει εντελώς πίσω μας μέχρι το 2031», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι μια πολιτική επιλογή «είναι ένα καθεστώς», πρόσθεσε.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η τελευταία αποπληρωμή αυτής της σειράς δανείων ήταν προγραμματισμένη για το 2041, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να αποπληρώσει όλο το ποσό μέχρι το 2031, είπε ο Πιερρακάκης. Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει ορισμένα από τα δάνειά της νωρίτερα και σχεδιάζει να το κάνει και πάλι το 2025, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg κατά τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Ελλάδα οφείλει σήμερα 31,6 δισεκατομμύρια ευρώ (35,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο της λεγόμενης δανειακής διευκόλυνσης για την Ελλάδα από το σύνολο των 52,9 δισεκατομμυρίων ευρώ των αρχικών δανείων που χορηγήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρία διεθνή πακέτα διάσωσης, κυρίως από ομολόγους του ευρώ, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης δημόσιου χρέους του.
Η κίνηση για την πρόωρη αποπληρωμή περαιτέρω δανείων έρχεται καθώς η Ελλάδα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας από το 2032 και μετά.
Το δημόσιο χρέος
Το 2018, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ενέκρινε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αναβολή των τόκων και της απόσβεσης, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης πριν από το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων των GLF εξομαλύνει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου 154%.
Φέτος, αναμένεται να πέσει κάτω από το επίπεδο του 150%.
Η ταχεία συρρίκνωση της επιβάρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομία και την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, είναι μεταξύ των λόγων που έχουν οδηγήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να έχει ανακτήσει το επενδυτικό καθεστώς.
Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2024, μια απροσδόκητη επίδοση που αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
«Δεν σκοπεύουμε να περάσουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο Πιερρακάκης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και ο υπουργός αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα -που δεν περιλαμβάνει πληρωμές τόκων- για το 2025 θα είναι 3,2% της παραγωγής.
«Συνολικά ελπίζουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε όλα τα μελλοντικά σενάρια», είπε.
Πηγή: ot.gr