Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε αναστολή η υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (με το «πάγωμα» της κατασκευής του καλωδίου από τη Nexans), έπειτα από τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη της Κομισιόν για το πρότζεκτ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο ΑΔΜΗΕ και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ).
Βασικό αντικείμενο ήταν να ξεμπλοκάρει η αποζημίωση του ΑΔΜΗΕ για το 2025 και από την Κύπρο, για τις δαπάνες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Διαχειριστής για το Great Sea Interconnector. Για την εκκίνηση της ανάκτησης δαπανών, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική απόφαση από τη ΡΑΕΚ, χωρίς ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου να δεσμευθεί για αυτό στη χθεσινή σύσκεψη.
Το συνολικό ποσό προς ανάκτηση για το 2025 είναι 20 εκατ. ευρώ περίπου, με την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) να έχει ήδη εγκρίνει την καταβολή τους στον Διαχειριστή (μέσω των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών), με την επικαιροποίηση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ για το τρέχον έτος. Με βάση τον επιμερισμό κόστους ανάμεσα στις δύο χώρες, από τους Έλληνες καταναλωτές ανακτάται το 37% των δαπανών, ήτοι ένα ποσό περίπου 7 εκατ. ευρώ. Επομένως, το ποσό που πρέπει να εγκρίνει για φέτος η ΡΑΕΚ ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ περίπου.
«Στοπ» στην κατασκευή του καλωδίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν συγκάλεσε νέα σύσκεψη μέσα στις επόμενες 48 ώρες, με σκοπό αυτή τη φορά να υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα με τη ΡΑΕΚ, ο ΑΔΜΗΕ έχει καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσει τις πληρωμές προς τη Nexans, γεγονός το οποίο όπως είναι φυσικό θα οδηγήσει σε αναστολή κατασκευής του καλωδίου.
Μάλιστα, όπως έγραψε πρόσφατα το Insider.gr, με βάση πηγές του Διαχειριστή οι πληρωμές πρόκειται να διακοπούν εντός του Ιουλίου. Επομένως, για να μην υπάρξει suspension, η Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο ξεμπλοκάρισμα των αποζημιώσεων για το τρέχον έτος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις για το θέμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, ο Διαχειριστής έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρχει ένα σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει για το έργο αυτό.
Αντιφατικά «σήματα» από την Κύπρο
«Νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας στο έργο αυτό που θεωρώ πέραν όλων των άλλων είναι και εθνικός στόχος επενδύοντας 250εκατ. ευρώ για την κατασκευή του καλωδίου και για τις έρευνες βυθού. Από εδώ και πέρα πρέπει και οι ρυθμιστικές αρχές και στην προκειμένη περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου να αποδείξει στην πράξη ότι στηρίζει το έργο. Όταν θα έχουμε αυτές τις αποφάσεις τότε θα συνεχίσουμε τις αποπληρωμές», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη υπό την Κομισιόν, σε συζήτηση για τη διασύνδεση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Κύπρου, ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ Πόλυς Λεμονάρης, δήλωσε πως η Ρυθμιστική Αρχή αναμένει απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, προκειμένου να «περάσει» η αποζημίωση στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών.
Σύμφωνα με ορισμένα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε πως η ΡΑΕΚ αναμένει ακόμη από τον ΑΔΜΗΕ την τεκμηρίωση των δαπανών. Πάντως, πηγές του Διαχειριστή έχουν τονίσει πως τα σχετικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στην Κύπρο (όπως και στη ΡΑΑΕΥ) ήδη από τον Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της ΡΑΕΚ στη σύσκεψη κινείται στον αντίποδα πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Ενέργειας της Λευκωσίας, Γιώργου Παπαναστασίου, για έκδοση της απόφασης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο Ελλάδα και Κύπρος θα εμφανιστούν δίχως διαφορές, αλλά με κοινό μέτωπο.
Εντός χρονοδιαγράμματος
Στη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Κύπρου, ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ αναφέρθηκε και στην έκθεση προόδου για τη διασύνδεση, που συνέταξε ο ΑΔΜΗΕ στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 161 χλμ, καλωδίου και βρίσκονται υπό εξέλιξη άλλα 120 χλμ., ενώ έχει ολοκληρωθεί το 60% των ερευνών βυθού.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η όποια καθυστέρηση παρατηρείται (για την ολοκλήρωση των ερευνών λόγω της εμπλοκής με την Τουρκία) δεν αλλοιώνει την τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου που έχει οριστεί την 1η Ιανουαρίου 2030. Όπως έγραψε το Insider.gr, αν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι έρευνες βυθού που απομένουν, τότε η πόντιση του καλωδίου θα γίνει εντός χρονοδιαγράμματος.
Ο λόγος είναι πως για την ολοκλήρωση κατασκευής του καλωδίου απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με την πόντιση να προγραμματίζεται γύρω στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Επομένως, αν οι έρευνες ολοκληρωθούν μέσα στο 2025, τότε δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα υφιστάμενα χρονικά ορόσημα.
Πηγή: insider.gr