σουπερ μαρκετ

Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της αγοράς για την πορεία των τιμών προχωρά αύριο Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ η ακρίβεια «καλπάζει», οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά είναι συνέχεις και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών πιέζεται ασφυκτικά.

Όπως προανήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, όσο και χονδρέμποροι αλλά και παραγωγοί τροφίμων.

«Ο σκοπός μας είναι να δούμε τι πραγματικά είναι αύξηση που δεν μπορεί να αποφευχθεί, για να έχουμε μία πραγματική εικόνα συμφωνημένη με όλη την αγορά, ποια είναι η λογική αύξηση – τηρουμένων των αυξήσεων στην ενέργεια, τα καύσιμα, τις εισαγόμενες πρώτες ύλες κτλ – και τι παραπάνω από αυτό θεωρείται πλέον υπερβολικό» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μπει, το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί να μειώνεται η ποσότητα στις συσκευασίες και η τιμή να διατηρείται η ίδια, για τα προϊόντα εκείνα στα οποία έχει θεσπιστεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Πρόστιμα

Πρόστιμα θα επιβάλλονται στα σούπερ μάρκετ που μειώνουν την ποσότητα αλλά διατηρούν την τιμή των προϊόντων, τόνισε στην ΕΡΤ3 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, καταρχάς, η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι παράνομη, δηλαδή ο προμηθευτής  ή ο έμπορος να μειώνει την ποσότητα στις συσκευασίες αλλά να μειώνει και την τιμή, εξηγώντας ότι  παρανομία υπάρχει μόνο όταν μειώνεται η ποσότητα του προϊόντος αλλά η τιμή παραμένει η ίδια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή,  κάποιοι κακοί επαγγελματίες,   προκειμένου να μην φανεί στον καταναλωτή η αύξηση στην τιμή του προϊόντος, μειώνουν την ποσότητα, ενώ άλλοι επιτήδειοι που έχουν προμηθευτεί κάποια προϊόντα με τις παλιές τιμές τα πωλούν ανατιμημένα ή ανεβάζουν τις τιμές για κάποια άλλα προϊόντα που πρόκειται στο μέλλον να ανατιμηθούν.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για την πάταξη τέτοιων φαινομένων που παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως γιαούρτια, γάλα, χαρτιά υγείας κλπ. Ο καταναλωτής πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέχει εάν αναφέρεται πάνω σε όλες τις συσκευασίες το καθαρό βάρος της ποσότητας, καθώς και την τιμή μονάδας κιλού.