παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου και παραγωγικών φορέων του νησιού στο Επιμελητήριο Χανίων

«Καυτά» ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης τέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου και παραγωγικών φορέων του νησιού. Κυρίως, τους επιχειρηματίες απασχολεί το ενεργειακό ζήτημα και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Ακόμα, συζητήθηκαν η πορεία των μεγάλων έργων, οι χρήσεις γης για τα Βιοτεχνικά Πάρκα και ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο της εστίασης αλλά και τους εγκατεστημένους στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου.

Στο Επιμελητήριο βρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης και ο υφυπουργός Οικονομικών και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου, τα παραρτήματα Κρήτης του Οικονομικού (ΟΕΕ/ΤΑΚ) και Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ), την ΟΕΒΕΝΗ, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Από πλευράς ΣΕΒΠΗ τέθηκαν θέματα  όπως οι  επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, με απαραίτητη και επείγουσα τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, να επιταχυνθεί η έγκριση του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των  βιομηχανικών PPAs (Green Pool) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη σύνδεση της ΒΙΠΕ με τον ΒΟΑΚ, ο βιολογικός καθαρισμός ενώ, όπως τονίστηκε, παραμένει το αίτημα της αυτοδιαχείρισης της ΒΙΠΕ.

Μεταξύ των άλλων επιμέρους παρεμβάσεών τους για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Χανίων και της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων ανέδειξαν κατά προτεραιότητα την κρισιμότητα των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει για την επιβίωσή του ο τυροκομικός κλάδος, ένας από τους αρχαιότερους του νησιού.

Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της διαρκούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, αυτοί κατέθεσαν και κοινό γραπτό υπόμνημα προς την ελληνική πολιτεία με τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους και στόχο την προάσπιση της κρητικής τυροκομίας.

Μεταξύ άλλων, ζητούν την αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και ενίσχυση των φορέων του, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας και των κανόνων, οι οποίοι διέπουν τα Π.Ο.Π. προϊόντα, την ενισχυμένη χρηματοδότηση του κτηνοτροφικού τομέα για αγορά ζωοτροφών, την επανεξέταση των δυσμενών προβλέψεων της νέας Κ.Α.Π. για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, σε σχέση με τη διατήρηση των προηγούμενων δυνατοτήτων ενίσχυσης.