Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε τον Φεβρουάριο για 11ο συνεχόμενο μήνα και τώρα είναι μειωμένος κατά 19% από το υψηλό ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 129,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 130,6 τον Ιανουάριο, ανέφερε ο οργανισμός την Παρασκευή. Ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021
Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση
Η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα επιμένει παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι σημαντικές μειώσεις τιμών, που θα δώσουν δηλαδή μία ουσιαστική «ανάσα» στους καταναλωτές, δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα, παρότι συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν σταθεροποίηση.
Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό για ακόμη έναν μήνα.
Kαι τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο δείχνουν για τον πρώτο μήνα του έτους ότι η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,94%).