καφέ κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης

Μάσκες, γάντια, θερμόμετρα και αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου. Είναι τα νέα βασικά χαρακτηριστικά για το πώς θα πίνουν τον καφέ τους ή πώς θα επισκέπτονται εστιατόρια οι πολίτες την επόμενη ημέρα μετά τον κοροναϊό.

«Είναι καλύτερο να πιει τον καφέ του κάποιος στο νοσοκομείο, παρά σε μας, ώστε αν έχει κάτι να βρει κατ’ ευθείαν κρεβάτι» αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καφέ, σχολιάζοντας τα όσα έχουν ακουστεί ως περιοριστικά μέτρα για την επόμενη ημέρα.

Παρά τη διάθεση αστεϊσμού ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ περισσότερο σοβαρή, σε σχέση με την εύθυμη πλευρά της κι αυτό γιατί ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες και προβλήματα τα οποία όσο περνά το διάστημα της καραντίνας, μεγεθύνονται.

Η «Π» επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια αναλυτική καταγραφή τους σε όλα τα επίπεδα, αλλά και να αναδείξει όλες τις πτυχές ενός πολυσύνθετου ζητήματος.

Οικονομικά

Το πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις επισιτισμού και διασκέδασης σχετίζεται με τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Κι αυτό γιατί, σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες βρίσκονται είτε σε καθεστώς δανεισμού, είτε ρύθμισης μιας σειρά δυσβάσταχτων χρεών τόσο προς τους Δήμους και το Κράτος, όσο όμως και προς τις τράπεζες.

Η παρατεταμένη περίοδος  της κρίσης μάλιστα, σε συνδυασμό με τη φετινή καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είχαν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, συσσωρεύοντας παράλληλα χρέη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, προτού ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού, είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή αναβολή προκαταβολής τελών κοινοχρήστων χώρων, αφού η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν είχε δυνατότητα να πληρώσει ούτε αυτό το ελάχιστο ποσό.

Τώρα βέβαια, το αίτημα για διαγραφή πληρωμών για το 2020 γίνεται επιβεβλημένο, με τους επιχειρηματίες να διευκρινίζουν ότι ήδη από την αρχή του έτους οι τζίροι είχαν μηδενιστεί, ενώ δεν αναμένεται ανάκαμψη το επόμενο διάστημα.

Τεχνικά

Εκτός όμως από το πλήθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν και αναφορικά με το πώς θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κι αυτό γιατί, οι μέχρι στιγμής υποδείξεις που υπάρχουν έστω και ανεπίσημα, κάνουν λόγο για διατήρηση αποστάσεων τουλάχιστον ενός μέτρου από τη μία καρέκλα στην άλλη, απαγόρευση λειτουργίας μπουφέ, αυστηρά ατομικές μερίδες σε όλα τα πιάτα, ακόμα και στις σαλάτες, αλλά και μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας αντίστοιχα με αυτά της περιόδου κοροναϊού για όλο του προσωπικό, εντός κι εκτός μπουφέ.

Την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες έχουν ακούσει πως υπάρχει προς επεξεργασία το σενάριο θερμομέτρησης των θαμώνων και ασφαλώς η διαρκής πιθανότητα ελέγχου από τις αρχές για αποφυγή του συγχρωτισμού.

«Νομίζω πως ούτε οι ίδιοι στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν με εμάς, όμως και τα μισά από αυτά που ακούγονται να πρέπει να γίνουν, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπουν στον κόπο να ανοίξουν καν» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.