Ο νέος καύσωνας θα δοκιμάσει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ενόψει του νέου κύματος καύσωνα που φέρνει το φαινόμενο του «θερμού θόλου». Αρμόδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι το σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο για να καλύψει την υψηλή ζήτηση, που αναμένεται λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκλείσουν τοπικά μπλακ άουτ μερικών ωρών από υπερφόρτωση γραμμών μέσης τάσης, κάτι που παρατηρήθηκε και στο πρώτο ολιγοήμερο κύμα καύσωνα φέτος.

Σε επίπεδο παραγωγής, για τις βραδινές ώρες που τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν εκτός λειτουργίας, το σύστημα είναι ενισχυμένο φέτος με επιπλέον 870 MW από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου των Motor Oil – ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Εάν χρειαστεί, θα συνδράμουν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα 5).

Οι ανησυχίες των αρμοδίων αρχών επικεντρώνονται κυρίως σε πιθανές αστοχίες, αλλά και στις γενικότερες συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης –με την οποία είναι διασυνδεδεμένη η ελληνική αγορά–, αντίστοιχες με αυτές του περυσινού καλοκαιριού που εκτόξευσαν την τιμή της μεγαβατώρας έως και τα 1.000 ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η task force, που συστήθηκε με απόφαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 16 Ιουνίου έπειτα από πρόταση της Ελλάδας για τον καλύτερο συντονισμό των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης και την απρόσκοπτη ροή ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων οι οποίες θα αποτρέψουν το χάσμα τιμών που παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η task force θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο υφυπουργών Ενέργειας, ενώ θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των διαχειριστών ηλεκτρικών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού, οι χώρες της περιοχής έχουν ξεκινήσει τη συλλογή και ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν τα προγράμματα συντήρησης των συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά και τα αποθέματα και τις εφεδρείες τους (όπως π.χ. τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων). Η Ελλάδα, που θα εκπροσωπηθεί στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Τσάφο και τον αρμόδιο διευθυντή του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία του συστήματος κ. Μίχο, έχει συγκεντρώσει στοιχεία που τεκμηριώνουν τα προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των διασυνοριακών διασυνδέσεων.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, όταν υποχωρεί η ηλιακή παραγωγή, δεν υπάρχει επαρκής ροή φθηνότερης ενέργειας από τις χώρες του Βορρά προς τις χώρες του Νότου και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων μεταξύ Αυστρίας – Ουγγαρίας. Η «περίεργη» αυτή λειτουργία του αλγορίθμου, που ρυθμίζει τις ροές ενέργειας στις συγκεκριμένες διασυνδέσεις, συντηρεί τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών καθιστώντας ευάλωτες και λιγότερο ανταγωνιστικές τις αγορές στον άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας.

Το χάσμα τιμών αποτυπώνεται στον ευρωπαϊκό χάρτη των χονδρεμπορικών αγορών όλο και πιο βαθιά τις ημέρες του καλοκαιριού με την υψηλή ζήτηση. Στην πρώτη χώρα διασύνδεσης της Κεντρικής Ευρώπης με την Ανατολική, την Αυστρία, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 59,28 ευρώ και στη διασυνδεδεμένη αγορά της Ουγγαρίας στα 78,56 ευρώ. Ανατολικότερα, στη Ρουμανία η τιμή ανεβαίνει στα 81 ευρώ, όπως και στη Βουλγαρία, και πιο νότια στην Ελλάδα στα 85,73 ευρώ. Δυτικά της Αυστρίας οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν στα 53,86 ευρώ, στη Γαλλία στα 31,27 ευρώ και στο Βέλγιο στα 40,53 ευρώ. Στη Βόρεια Ευρώπη οι τιμές της μεγαβατώρας κυμαίνονται από 3,76 στη Σουηδία έως 29,47 ευρώ στη Δανία. Στο νότιο κομμάτι της ηπείρου, στις αγορές της Ιβηρικής χερσονήσου οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα στα 72,35 ευρώ.

Η άνοδος της ζήτησης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευρύνει το χάσμα τιμών στην ενιαία, κατά τα άλλα, αγορά της Ευρώπης και να «φουσκώσει» τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου για τα ελληνικά νοικοκυριά, που έχουν συμβάσεις προμήθειας με κυμαινόμενα πράσινα ή κίτρινα τιμολόγια. Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου είναι επιβαρυμένες με μια μέση αύξηση που υπερβαίνει το 20% σε σχέση με τα τιμολόγια του Ιουνίου.

Ο συνδυασμός αυξημένης τιμής και αυξημένης κατανάλωσης λόγω αδιάλειπτης χρήσης των κλιματιστικών είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. Το θέμα των τιμών παρακολουθεί με αγωνία και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία πάντως έχει δεσμευθεί διά του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Παπασταύρου για τη στήριξη των νοικοκυριών εάν χρειαστεί.

Πηγή: kathimerini.gr