.Πηγές της αγοράς μιλώντας προς στον Οικονομικό Ταχυδρόμο έλεγαν χαρακτηριστικά ότι στη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2025 στην παγκόσμια αγορά οι εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού «τρέχουν» με 40,7%! Τα εργοστάσια της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας δεν προλαβαίνουν να παράγουν. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην ολλανδική αγορά – που είναι μία από τις σημαντικότερες γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης – οι αύξηση των πωλήσεων του γιαουρτιού ανέρχεται στο 86% (!) στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου.
Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι προ μηνών ο ολλανδικός μητρικός όμιλος FrieslandCampina έδωσε την άδεια στην ελληνική θυγατρική της να εξάγει ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στην… Ολλανδία! Ωστόσο ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η βρετανική αγορά – μία από τους καλύτερους πελάτες συνολικά των ελληνικών εξαγωγών – την πρώτη θέση κατέχουν από κοινού οι κωδικοί γαλακτοκομικών προϊόντων. Δηλαδή η φέτα και δύο κατηγορίες γιαουρτιών στη διάρκεια του 2024 συγκέντρωσαν εξαγωγικό τζίρο συνολικά περίπου 139 εκατ. ευρώ.
Το 2024 η αξία των εξαγωγών του γιαουρτιού – πρόκειται για δύο κωδικούς προϊόντων, ο ένας με άνω του 3% λιπαρά και ο άλλος με κάτω του 6% λιπαρά – ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ
Το γιαούρτι και η φέτα
Βέβαια τον πρώτο λόγο έχει η φέτα με πωλήσεις 73,1 εκατ. ευρώ και όγκο 10,6 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2023 κατά 18,81% και 25,87% αντίστοιχα. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα, οι εξαγωγές της φέτας «τρέχουν» με 20%!
Αναφορικά με το γιαούρτι η βρετανική αγορά έχει να επιδείξει εξίσου καλές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του 2024 η αξία των εξαγωγών του γιαουρτιού – πρόκειται για δύο κωδικούς προϊόντων, ο ένας με άνω του 3% λιπαρά και ο άλλος με κάτων του 6% λιπαρά – ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο κωδικών με μεγαλύτερη ταχύτητα «τρέχει» ο τύπος με περιεκτικότητα άνω τών 3% λιπαρών, ο οποίος είχε πωλήσεις πέρυσι ύψους 37,4% σε αξία και 15,1 χιλιάδες τόνους σε όγκο, ενώ σημείωσε σημείωσε αύξηση 75,56% και 68,24% αντίστοιχα.
Η περίπτωση της Βρετανίας
Με χαμηλότερες επιδόσεις κινήθηκε ο τύπος γιαουρτιού με περιεκτικότητα κάτω των 6% λιπαρών. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις του ανήλθαν στα 28,3 εκατ. ευρώ και όγκος των πωλήσεων ανήλθε στα 13,8 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 40,27% και 46,66% αντίστοιχα.
Φέτος, στους πρώτους πέντε μήνες του 2025, οι πωλήσεις του γιαουρτιού συνολικά στη Βρετανία αναπτύσσονται με ρυθμό 50% και η φέτα με με 20%!. Για την ιστορία βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι τη βρετανική αγορά – κι όχι μόνο, αλλά και τις συνολικές εξαγωγές γιαουρτιού – την άνοιξε πρώτη ΦΑΓΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο ένα από τα μειονεκτήματα της εξαγωγής ελληνικού γιαουρτιού – στη Βρετανία, είναι το γεγονός ότι περίπου οι ποσότητες τις συνέπειες τις υφίστανται οι γαλακτοβιομηχανίες στο σκέλος της κερδοφορίας τους – αφορούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Πηγή: ot.gr