Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η αγορά του Ηρακλείου, την εποχή του κοροναϊού. Καθημερινά, περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο είτε επειδή εντάσσονται στις κατηγορίες που προβλέπονται για την αναστολή λειτουργίας είτε επειδή πολύ απλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης, στην παρούσα φάση.
Άνθρωποι της αγοράς λένε στην “Π” ότι η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ελπίζουν όταν ο εφιάλτης του ιού έχει τελειώσει, να είμαστε σε θέση να μαζέψουμε τα κομμάτια μας.
“Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι στο απόλυτο μηδέν, δεν κινείται τίποτα, πέρα από τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμα και όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να δουλεύουν, υπολειτουργούν”, αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Η κατάσταση, όπως λέει, είναι δύσκολη, όλοι καλύπτουν τις ανάγκες τους πλέον με επιδόματα, που είναι όμως ασπιρίνες μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Αν η πορεία της οικονομίας συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό για ένα με ενάμιση μήνα ακόμα, τότε τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και δύσκολα θα λυθούν.
Ο κ. Αλιφιεράκης θεωρεί πως όταν όλα έχουν τελειώσει, θα έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα καταστήματα θα ανοίξουν αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα έχουν στη διάθεσή τους για να προσφέρουν και στους πελάτες τους.
Παρόλα αυτά, τη δεδομένη στιγμή η Κρήτη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες περιοχές της χώρας.
Σημαντικό, όμως, είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, γεγονός που συμπαρασύρει μία σειρά από επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο.
Σημειώνει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δούμε και άλλα λουκέτα αφού διαρκώς εμπλουτίζεται η λίστα με τις επιχειρήσεις που κλείνουν με το “πράσινο φως” της πολιτείας.
“Ζωντανή” παραμένει η Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, αφού τα εργοστάσια δεν πρόκειται να βάλουν λουκέτο, εκτός απροόπτου, δηλαδή. Σε χώρες, όπως την Ιταλία, είδαμε τη βιομηχανία να συνεχίζει να παράγει ακόμα και όταν η υπόλοιπη οικονομία είχε “παγώσει”.
Ο πρόεδρος των εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ., κ. Λευτέρης Αντωνακάκης, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, αν και υπάρχει έλλειψη σε απαραίτητα είδη υγιεινής, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Ορισμένοι επιλέγουν τη λύση να εργάζονται σε βάρδιες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, γίνονται απολυμάνσεις και γενικότερες προσπάθειες να μείνει ο ιός εκτός εργοστασίων.
Στην αρχή της κρίσης του κοροναϊού, είχε παρατηρηθεί έλλειψη σε πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, μεγάλο “αγκάθι” είναι το γεγονός ότι το κόστος μεταφοράς έχει εκτιναχθεί στα ύψη, τα ναύλα έχουν ακριβύνει, τα προϊόντα πρέπει να μένουν 14 ημέρες στις αποθήκες και ακολουθείται, γενικότερα, η διαδικασία που προβλέπεται για να μην υπάρξει μετάδοση του ιού.
Ο κ. Αντωνακάκης αναφέρει πως το προηγούμενο διάστημα, αρκετές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. ζητούσαν να ενταχθούν στη λίστα των λουκέτων ενώ ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή.
Αναφέρει πως είναι πολλές οι επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της πορείας του τουρισμού, ακόμα και εργοστάσια τροφίμων ή με είδη συσκευασίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες εξοπλίζουν τα ξενοδοχεία.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, αναφέρει πως τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη θετική κατεύθυνση, ειδικά με την απόφαση να ενταχθούν από χθες, 1η Απριλίου, και άλλες επιχειρήσεις στο μέτρο της αναστολής λειτουργίας. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που η ομοσπονδία τις εξετάζει και επικοινωνεί με τα αρμόδια υπουργεία, όταν κρίνεται αναγκαίο.
Όπως λέει, η κατάσταση είναι δύσκολη, ακόμα και όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, υπολειτουργούν αφού η αγοραστική δύναμη είναι μηδαμινή. “Η μηχανή έχει σταματήσει να δουλεύει, δεν υπάρχουν καθόλου παραγγελίες, πολλές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο γιατί απλά δεν έχουν αντικείμενο”, αναφέρει.
Ο κ. Λεκάκης τονίζει πως πρώτη μας σκέψη είναι να περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας, και στη συνέχεια ελπίζει ότι η αγορά θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στο ύψος της, όπως έγινε μετά από τόσα χρόνια κρίσης.