ξέπλυμα χρήματος

Με ένα νέο νομοσχέδιο, αυτό για το “ξέπλυμα” χρήματος, η κυβέρνηση έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επιληφθεί, για πρώτη φορά, της λειτουργίας και του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως αυτός αναπτύσσεται με “όχημα” τα κρυπτοστοιχεία.

Το νομοσχέδιο για το “ξέπλυμα” χρήματος αναμένεται, ενδεχομένως και σήμερα, να τεθεί σε διαβούλευση, με επιδίωξη να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Εισάγει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για το “ξέπλυμα” χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενσωματώνοντας την  5η κοινοτική Οδηγία (2018/843 ΕΕ) που έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του έτους.

Βασικός άξονας της 5ης Οδηγίας και του νομοσχεδίου για το ξέπλυμα χρήματος είναι η υλοποίηση του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που έχει ως στόχο τη διαφάνεια των εταιρικών δομών και την αποτροπή κατάχρησής τους για σκοπούς “ξεπλύματος” χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Διασφαλίζεται, έτσι, ο έλεγχος των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων,  καθώς η Οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να συντάξουν λίστες με τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, ώστε να διευκολύνεται ο αποτελεσματικός έλεγχός τους.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης το ζητούμενο της εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων (για την ακρίβεια, κρυπτοστοιχείων), καθώς προβλέπεται  ότι το εικονικό νόμισμα, όπως οι πλατφόρμες ανταλλαγής bitcoin και οι φορείς παροχής πορτοφολιού θα υποχρεούνται να ελέγχουν ποιοι είναι οι πελάτες τους, θέτοντας τέρμα στην ανωνυμία  των συναλλαγών.