Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου, θα υιοθετηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.
“Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σικέλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί.
Η μάχη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται άμεσα λύση με ένα ρεαλιστικό πλαφόν».
Ο κ. Σκρέκας, συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση της Ελλάδας, όπως είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον περασμένο Μάρτιο, για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου), η
πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη και η πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου.
Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, η Ελλάδα συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση των 15 Υπουργών Ενέργειας, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».
Απειλεί ο Πούτιν
Με «σοβαρές συνέπειες» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.
«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».