Ελληνική Στατιστική Αρχή

Μπροστά σ’ ένα  νέο κύκλο ανατιμήσεων αναμένεται να βρεθούν με την έλευση του 2023 τα νοικοκυριά, καθώς στους τιμοκαταλόγους που αναμένεται να αποσταλούν από τους προμηθευτές στις αλυσίδες λιανικής αναμένεται να αποτυπωθούν τα αυξημένα κόστη παραγωγής που αντιμετώπισε η βιομηχανία το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω άνοδο, της τάξης του 21,3%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 33,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 26,8%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 10,2%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,5% τον Οκτώβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Βέβαια, το κλίμα αυτό θα αποτυπωθεί στην αλυσίδα αξίας τους επόμενους μήνες και θα έρθει να εγγραφεί σε μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Άλλωστε, μπορεί, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να είχε μια επιβράδυνση τον Νοέμβριο, αυξήθηκε δηλαδή με ρυθμίσεις 8,5%, από 9,1% τον Οκτώβριο εφέτος, ωστόσο συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. ενέργεια, πλην ηλεκτρισμού, και είδη διατροφής) εκτός από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.