ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Αυξήσεις στις χρεώσεις των e-shops
Η πανδημία μπορεί να έφερε την «άνοιξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου με πολλά φυσικά καταστήματα να προβαίνουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, εν τούτοις έδωσε και την ευκαιρία για γενικευμένο «φούσκωμα» τιμών στις υποδομές του e-commerce.
Μεταξύ άλλων, όπως αποκαλύπτεται στην ενδιάμεση έκθεση της κλαδικής έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το e-commerce, καταγράφεται μία κατακόρυφη αύξηση στις χρεώσεις των πλατφορμών προς τα ηλεκτρονικά καταστήματα που φιλοξενούν.
Επιπρόσθετα, η έρευνα, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, εντοπίζει μία σειρά ζητημάτων που κινούνται στο όριο των αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών και αναμένεται να διερευνηθούν περαιτέρω.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των χρεώσεων μεταξύ των πλατφορμών και των διαδικτυακών καταστημάτων, η έρευνα εξετάζοντας κυρίως τις μηχανές αναζήτησης ή σύγκρισης τιμών εντοπίζει μία σημαντική αύξηση στις χρεώσεις που φθάνει το 100% μέσα στην τελευταία διετία.
Για παράδειγμα η χρέωση που επέβαλαν σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών με βάση το μοντέλο χρέωσης ανά επίσκεψη κάποιου δυνητικού πελάτη έφθασε το Δεκέμβριο του 2020 τα 23 – 34 λεπτά του ευρώ όταν ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2019 ήταν 15 – 19 λεπτά.
Σημειωτέον πως αυτό το μοντέλο χρεώσεων, σύμφωνα με την έκθεση, χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες Glami, Bestprice, Kelkoo, Shopistas, Skroutz και Totos.
Σε έκθεσή της η Moody’s βλέπει θετικά τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζοντας ότι η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια βελτιώνοντας την κερδοφορία.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης, πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485 μονάδες βάσης), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν τον αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Alpha Bank πέτυχε στα τεστ αντοχής τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Η Moody’s σημειώνει πως οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των τεστ αντοχής δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στο 5%. Τα τεστ αντοχής έδειξαν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.