Σε σούπερ χρονιά μπορεί να εξελιχθεί η φετινή για τον κλάδο της μπίρας στην Ελλάδα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για παραγωγή αντίστοιχη με εκείνη του 2019, όταν οι ελληνικές ζυθοποιίες στην Ελλάδα διοχέτευσαν στην αγορά περισσότερα από 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα – (πτώση στα 3,37 εκατ. εκατόλιτρα το 2020 λόγω πανδημίας).
Αυτό αναφέρει μιλώντας στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, ο οποίος σημειώνει ότι για το 2022 η εγχώρια αγορά μπίρας φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει το χαμένο έδαφος των ετών 2020 και 2021. Φέτος τα μέλη της Ένωσης Ζυθοποιών ανοίγουν και πάλι τα ζυθοποιεία τους για να υποδεχτούν τον κόσμο, μία εκδήλωση που είχε ξεκινήσει κατά τα έτη 2018 και 2019, ωστόσο έκανε παύση τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας.
“Η φετινή χρονιά έχει δώσει θετικά στοιχεία. Ωστόσο το θέμα των αυξήσεων ήδη μας έχει απασχολήσει έντονα και είναι πιθανόν ότι θα μας απασχολήσει και τον Οκτώβριο καθότι τα μηνύματα ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το φυσικό αέριο προκαλούν έντονη ανησυχία στον κλάδο.
Η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει τόσο τις ζυθοποιίες, δεδομένου ότι εκτελούν μία ενεργοβόρα δραστηριότητα όσο και τις πρώτες ύλες που παράγονται για λογαριασμό τους”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή βύνης αλλά και γυάλινων μπουκαλιών απαιτούν την καύση φυσικού αερίου. “Είμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ εύθραυστη ισορροπία. Ελπίζουμε σε αποκλιμάκωση, ωστόσο οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο δείχνουν το αντίθετο”.
Ο Σοφοκλής Παναγιώτου εμφανίζεται επιφυλακτικός για το εάν η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα αποτυπωθεί και κατά τους μήνες που έπονται, επισημαίνοντας ότι “το τελευταίο τετράμηνο του έτους είναι συνήθως καθοριστικό. Η εξέλιξη του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα δείξουν εάν μπορούμε να φτάσουμε σε νούμερα 2019.
Διότι εάν καταγραφεί υποχώρηση του τουρισμού με μείωση των κρατήσεων για τους μήνες Σεπτέμβριο, τότε τα δεδομένα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Επομένως είναι αρκετά επισφαλές να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για το σύνολο του έτους. Μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν εξελιχθεί καλά, ελπίζουμε να συνεχιστεί η ίδια εικόνα έως το τέλος του έτους. Μπορούμε πάντως να πούμε ότι η αγορά μπύρας κινείται έως τώρα στα επίπεδα του 2019”.
Σχεδόν διπλάσια η τιμή της βύνης
Στον τομέα της αύξησης του κόστους πρώτων υλών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών φέρνει το παράδειγμα μίας βασικής ποιότητας βύνης που αποτελεί το κύριο συστατικό παραγωγής μπύρας, η οποία πέρυσι είχε 450 ευρώ ανά τόνο, ενώ πλέον η μέση τιμή κινείται στα 750 ευρώ χωρίς το μεταφορικό κόστος.
Στα ίδια επίπεδα κινείται και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η οποία παράγει και διαθέτει βύνη στην Ελλάδα με τιμή στα 748 ευρώ ανά τόνο, ποσό στο οποίο μαζί με το μεταφορικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 800 ευρώ για μία ζυθοποιία που εδρεύει στην Κεντρική Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την τιμή της γυάλινης φιάλης είναι αυξημένη κατά 40%-45% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. “Υφίσταται σταθεροποίηση στο μπουκάλι από τον Μάιο και ύστερα. Ωστόσο είναι δεδομένο πως εάν αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου όπως προβλέπουν οι εκτιμήσεις, θα αυξηθεί και η τιμή του μπουκαλιού”.
