ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το άνοιγμα της αγοράς μετά την καραντίνα και η χαμηλή βάση εκκίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έδωσαν ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το οποίο στο β΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε εκρηκτική  αύξηση 16,2%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%. Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν αναμενόμενη όπως είχαν καταδείξει οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το οικονομικό επιτελείο βαδίζει ολοταχώς στην αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% εφέτος με τον πήχη να τοποθετείται πάνω από το 4%.

Η αναθεώρηση θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αντίστοιχες και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες επιδόσεις είχε συνολικά η Ε.Ε. και η ευρωζώνη, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ το β τρίμηνο σε σχέση με του 2020, 14,3% και 13,8%, ενώ υψηλότερη επίδοση από της Ελλάδας είχαν η Ιρλανδία (21,1%), η Ισπανία (19,8%), η Γαλλία (18,7%), αλλά και η Κύπρος (17,3%). Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,8% % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα η αύξηση ήταν μόλις 0,6%.

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16,2% καταγράφηκε στην οικονομία το β’ τρίμηνο εφέτος, ωθούμενη τόσο από την κατανάλωση, όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο εφέτος. Το α’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε 2,3% παρά το lockdown, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το α’ εξάμηνο εφέτος να διαμορφώνεται σε περίπου 7%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β’ τριμήνου 2021 και β’ τριμήνου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΣΤΑΤ:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).

Ενώ, μεταξύ β’ τριμήνου και α’ τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).

Μητσοτάκης: ξεπέρασε τις προσδοκίες μας

«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με παροδικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Αυτό σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο  Twitter, μετά την ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2ο τρίμηνο.

«Ισχυρή ανάκαμψη» βλέπει ο Σταϊκούρας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προβεί σε πανηγυρικές δηλώσεις, υποσχόμενος θετικές εξελίξεις για τους πολίτες.