Έμφαση στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας που υπερβαίνει τα 315 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη στο ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ.
Το σώμα ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2023 και το Τεχνικό Πρόγραμμα, που ανέρχεται συνολικά σε 315.600.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αναλύεται ως εξής:
- 26.957.170,58 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων
- 146.133.391,85 ευρώ από το ΠΠΑ – Εθνικό σκέλος
- 56.680.060,84 ευρώ από το ΠΔΕ – Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος
- 33.298.077,60 ευρώ από πόρους Υπουργείων
- 2.683.439,5 ευρώ από πόρους Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Επίσης για το πρόγραμμα της δακοκτονίας διατίθεται το ποσό των 13.906.403,41 ευρώ ενώ για το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών το ποσό των 35.803.025,83 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε η διαχείριση των πόρων της Περιφέρειας Κρήτης γίνεται ορθολογικά και ιεραρχημένα, με την κατανομή τους αρχικά σε ήδη υπάρχουσες νομικές δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης εγκρίθηκε παράλληλα το πρόγραμμα πολιτισμού και αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 2.110.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Γιώργο Πιτσούλη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελο Ζάχαρη.
Στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε ακόμα μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κρήτης για το 2023 συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.
Όπως τόνισε, κατά την παρουσίασή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κυριάκος Κώτσογλου, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με γνώμονα τις διεθνείς τάσεις στον τουρισμό και τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, σε πλήρη εναρμόνιση με την Στρατηγική Προώθησης και Προβολής του Ε.Ο.Τ.