Δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα για τις αγορές με τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν σημαντικά, ενώ τα εμπορεύματα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός κ.λπ.) σημειώναν σημαντικά κέρδη.
Μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής, επέστρεψε το κακό κλίμα στις αγορές με την ανασφάλεια να κυριεύει τους επενδυτές, μετά την επιδείνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την δυναμική και ομόφωνη απάντηση της Δύσης.
Μεγάλη πτώση στο ΧΑΑ
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 890 μονάδων. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις προς τη Ρωσία φέρνουν νέες αναταράξεις, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν και την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ νέες σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην ενέργεια.
Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν διψήφια ποσοστά κερδών από τις αρχές του έτους, καθώς και η μετοχή της Coca Cola HBC, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε χθες κατά 2,583 δισ. ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 891,58 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,85%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 878,08 μονάδες (-5,30%).
Η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε χθες το πρωί ακόμη και τα 105 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτή την στιγμή έχει υποχωρήσει ελαφρά χαμηλότερα, στα 102,25 δολάρια ενισχυμένη σε σχέση με την Παρασκευή κατά 4,41%.
Το φυσικό αέριο βρέθηκε αρχικά στα 127 ευρώ την μεγαβατώρα και κινήθηκε στα επίπεδα των 111,2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,4%. Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, που φτάνουν ακόμη και το 55%.
Στην Ελλάδα χθες η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 226,04 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,2%.
Το πρώτο κανόνι Ρωσικής τράπεζας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε χθες την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.
Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενεργεία, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.
Ανέφερε, παράλληλα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3, ότι οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το SWIFT θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.
Η ΤτΕ ζήτησε από τις Τράπεζες κυρώσεις για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και ατόμων που συνδέονται με αυτή.
Σήμα στις τράπεζες απέστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας τους να εφαρμόσουν την Κοινοτική Οδηγία που αφορά στην παράλυση των επενδύσεων (καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Όπως τονίζει το Euro2day.gr, οι τράπεζες κλήθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να ελέγξουν τα απευθείας επενδυτικά ανοίγματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην ελληνική αγορά, αλλά και την πιθανή σύνδεση ατόμων με τις εν λογω επενδύσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν εδόθη καμία εντολή για δέσμευση καταθέσεων Ρώσων στην Ελλάδα, πλην όσων βρίσκονται στην λίστα των ολιγαρχών. Χθες το πρωί οι τράπεζες τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν εκροές καταθέσεων που συνδέονταν με τα διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, χωρίς όμως έως τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο.
Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά.
“Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τους ανθρώπους της Ουκρανίας’’, αναφέρει σε δήλωση της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ.
Όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση. Θα διενεργήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και που θα αποτελέσουν τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής στις 10 Μαρτίου.
“Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ” καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναστέλλονται οι άδειες διαμονής Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα
Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχωρά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η αναστολή αφορά και σε υπό εξέταση άδειες και σε νέα αιτήματα.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν θα εξετάζονται μέχρι νεωτέρας αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.