Οδός Ίδης Ηράκλειο

Πολύ λιγότερο απασχολεί τη δεδομένη στιγμή το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής που αναμένεται από σήμερα και πολύ περισσότερο το μέλλον δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών που θα βρεθούν από σήμερα χωρίς εργασία.

Όλοι, τόσο οι επιχειρηματίες, όσο όμως και οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν χωρίς περιστροφές, ότι η συγκεκριμένη συγκυρία είναι μία από τις χειρότερες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τολμούν να τη συγκρίνουν με τον πόλεμο.

Πέρα όμως από την αυτονόητη διαπίστωση, η αμέσως επόμενη σκέψη έχει να κάνει με τις δυνατότητες που θα έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν.

Κι αυτό γιατί, υπάρχουν οικογένειες – οι οποίες είναι μάλιστα πολλές – που είτε πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση, είτε είχαν φθάσει στο σημείο «0» κι ανέμεναν την πρόσληψη τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν πάγιες ανάγκες.

Τώρα όλα τα δεδομένα ανατρέπονται, χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάθε νοικοκυριό να αναχαιτίσει αυτή την κατάσταση. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη θεωρούνται κομβικές, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ένα εντελώς ομιχλώδες τοπίο με πολλά ερωτηματικά.

Κατ’ αρχάς, εκτός από το «επίδομα» ή «ενίσχυση» που προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση και το οποίο φαίνεται πως θα καλύπτει μόνο βασικές ανάγκες σίτισης, υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα.

Μεταξύ αυτών, το τι πρόκειται να συμβεί με λογαριασμούς, πώς θα πληρωθούν ενοίκια, τι θα γίνει με πιθανούς διακανονισμούς τραπεζών, πώς θα πληρωθούν δόσεις δανείων;

Αντίστοιχες αγωνίες έχουν, εκτός από τους μισθωτούς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι. Αυτή η κατηγορία περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με την απόδοση του Φ.Π.Α., τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τα γενικότερα μέτρα προστασίας του κλάδου.

Στον «φαύλο κύκλο» έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από άλλους κλάδους, οι οποίοι δεν πλήττονται άμεσα, αλλά έμμεσα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα όλοι οι προμηθευτές εστιατορίων και καφετεριών αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες κι ενώ θεωρητικά δεν έχουν κλείσει, δεν έχουν αντικείμενο.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος των πρατηριούχων, που ενώ συνεχίζει τη λειτουργία του, βιώνει απίστευτες ζημίες, λόγω απουσίας μετακινήσεων.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές και αφορά τουλάχιστον για το λιανικό εμπόριο πάνω από 700.000 εργαζόμενους» αναφέρει μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης για να προσθέσει:  «Οι αντοχές έχουν εκμηδενιστεί πλέον.

Η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία πλέον είναι επιβεβλημένη. Περιμένουμε να δούμε τη στάση που θα κρατήσει, όμως είναι σαφές ότι χωρίς ουσιώδεις παρεμβάσεις, η κατάρρευση της αγοράς, αλλά και η αναδιάταξη της οικονομίας, είναι γεγονός».